maandag 4 november 2019

Koningin Mary

In de Grote of Jacobijner Kerk in Leeuwarden stonden gisteravond de Funeral Anthems van Henry Purcell (1659-1695) centraal tijdens een cantatedienst. Purcell schreef de Funeral Anthems als begrafenismuziek voor de uitvaart van koningin Mary, de vrouw van de Nederlandse koning-stadhouder Willem. De teksten komen uit het oude gebedenboek van de Anglicaanse kerk, het Book of Common Prayer van 1662.
Koningin Mary.
Queen Mary.
Echtgenote van de beroemde Nederlandse koning-stadhouder.
Is deze koningin dezelfde als Queen Mary uit Just Like A Woman? Dylan heeft het in dit nummer over een geliefde, die zo heet. Ernst Jansz heeft deze figuur niet achterhaald. Tenminste, hij beschrijft deze Queen Mary niet heel erg, geeft niet aan wie dat zou kunnen zijn.
Of toch wel?
In dat geval zou Queen Mary een pseudoniem zijn voor Edie Sedgewick, met wie Dylan halverwege de jaren zestig verkering had. Zij was zwanger van Dylan, maar liet het kind weghalen. "Ik heb werkelijk van die man gehouden," zei Edie over Dylan.
Zij stierf aan een overdosis slaapmiddelen.
Jan Joos schreef een paar jaar geleden het naslagwerk All These People, waarin hij een aantal mensen opvoert dit in de teksten van Dylan voorkomen. Queen Mary ontbreekt, ook Edie Sedgewick heeft een lemma gekregen in het boek van Joos.
Ik moest hier aan denken, toen ik las over de Funeral Anthems.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten