woensdag 13 maart 2019

Don't go away

Bob Dylan schijnt de bootlegs bijna persoonlijk te hebben uitgevonden. Naar verluidt is rond zijn muziek begonnen met het illegaal kopiëren van studiomateriaal en live-opnames – om die voor grof geld door te verkopen, waar bij elk nieuw duplicaat de kwaliteit verminderde. Ik weet niet of het waar is, de mare wil ik graag geloven. Het is zo'n mythe uit de categorie: de wereld is veranderd dankzij optredens van mijn favoriete artiest.
De val van de Muur in Berlijn kent vele artistieke vaders. Het IJzeren Gordijn dat Europa in een communistische en een kapitalistische kavel deelde, werd neergehaald door veel zangers en rockgroepen. De Apartheid werd verdreven door verenigde zangers. En Bob Dylan is verantwoordelijk voor de vercommercialisering van de bootlegs.
Enfin.
Het doet er niet toe.
Wat er wel toe doet, is wat het allemaal oplevert. Eén van die Dylan-bootlegs is Bridgett's Album. Dit is een bootleg van de tournee die Dylan in 1974 heeft gedaan met The Band. Het was zijn eerste reeks optredens na zijn vermaledijde motorongeluk in 1966, waarna hij zich uit het openbare leven terugtrok.
Je hoort dat het een illegale opname is. Het publiek schreeuwt met genot tussen de nummers door. Dat is ook gelijk de charme van zo'n geluidsopname. Daar doe je het voor, uiteindelijk. Dat van zo'n tournee ook een officiële registratie op de markt komt (Before The Flood), neem je dan maar op de koop toe.
Bridgett's Album komt uit 1974 en is gemaakt door Trademark Of Quality, die met deze uitgave gelijk afscheid neemt van de bootleg-wereld. Die ondertitel Don't Go Away is een grapje, dus. Net als Farthee Well, want op bijvoorbeeld Bobsboots.com lees ik: Actually, This is not the last TMQ-1... It is the first of the new group TMQ-2.
De opnames zijn van 13 februari 1974 (drie nummers zijn een dag later opgenomen) in Los Angeles. Bjorner meldt voor de administratie dat de shows in The Forum, Inglewood, Los Angeles, California zijn. 13 februari 1974 was het een regulier optreden, een dag later een heus middag- en avondconcert.
Bijna op de dag af 45 jaar geleden, dus. Leuke tastbare verzamelobjecten, deze bootlegs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten