zaterdag 29 september 2018

Jefferson Airplane

In Los Angeles is gitarist en zanger Marty Balin van de psychedelische rockband Jefferson Airplane op 76-jarige leeftijd overleden. In dezelfde band zat Balin met drummer Spencer Dryden. Diens vader George Dryden Wheeler Jr. is een halfbroer van Charlie Chaplin.
Charlie Chaplin is onder meer bekend als filmproducent, -regisseur en -acteur, en van de film The Great Dictator uit 1940. Aan het eind van de film houdt Chaplin een toespraak die wordt gezien als een van de beste toespraken in de filmgeschiedenis. Deze redevoering diende als een pleidooi voor vrede in een wereld gehuld in wanhoop. Een op de zolder van Chaplins huis gevonden kleurenfilm, door Chaplins broer Sydney opgenomen tijdens de productie van The Great Dictator, laat zien dat de toespraak echter op het laatste moment werd ingevoegd. Aanvankelijk had Chaplin een heel ander einde voor ogen, maar vanwege technische problemen werd voor de toespraak gekozen.
De film die aan The Great Dictator voorafgaat, is Modern Times uit 1936. In de film speelt Charlie Chaplin een arme zwerver die als werkloze een bestaan probeert te vinden binnen een systeem van scientific management ten tijde van de Grote Depressie. De titel van deze film neemt Bob Dylan over voor zijn gelijknamige album uit 2006, tachtig jaar na de première van de Chaplin-film.
Net als Chaplin is Dylan een veelzijdig acteur. Hij is schrijver (in 2016 kreeg hij de Nobelprijs voor de Literatuur), dichter (met onder meer een eredoctoraat aan de Princeton University, New Jersey), zanger en muzikant, en acteur en schrijver van filmscenario (Masked and Anonymous).
Eén van Dylans grootste hits is Like A Rolling Stone, afkomstig van zijn album Highway 61 Revisited dat in 1965 verscheen. De band Jefferson Airplane debuteerde 13 augustus 1965 in de Matrix club in San Francisco.

Dit blog verscheen eerder op FritsTromp.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten