vrijdag 21 september 2018

De Bootleg Series

De kogel is definitief door de kerk. Over zes weken verschijnt More Blood, More Tracks, aflevering 14 uit de Bootleg Series van Dylan. Deel 14, wie had dat kunnen bedenken, toen in 1991 een 3cd op de markt kwam met outtakes uit ’s mans oeuvre?
De Bootleg Series gaat kriskras door het werk van Dylan, dus niet per se chronologisch. Soms een live-concert of een tour-registratie. Of een soundtrack. Opnames voor de muziekuitgeverij. Dat soort dingen. Pas met Tell Tale Signs, deel 8 uit de serie, begon Dylan met boxen.
Die boxen bevatten boeken met foto’s en achtergrondinformatie. En vaak álle opnames uit de studio. Zoals bij The Cutting Edge, aflevering 12 over de periode met de albums Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited en Blonde On Blonde.
Nu dus alles van Blood On The Tracks. De oorspronkelijke New York-sessies, die onder verzamelaars en bootleg-liefhebbers al ergens circuleren. Met de officiële uitgave van deze nummers, waarborgt Dylan (of zijn platenlabel) de kwaliteit van de muziek. Want zoals het gaat onder bootleggers: jij neemt een eigen versie op van mijn versie, en de volgende weer van jouw versie, waardoor de kwaliteit per opname afneemt.
Met een officiële uitgave gebeurt dat dus niet.
Maar net zo belangrijk: Columbia Records verdient op deze manier nog een leuk zakcentje aan oud materiaal van de man.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten