woensdag 16 augustus 2017

Elvis

The way that Elvis freed your body, Bob freed your mind.

EB: What was the toughest part for you personally?
BD: It was like being in an Edgar Allan Poe story. And you’re just not that person everybody thinks you are, though they call you that all the time. ‘You’re the prophet.’ ‘You’re the savior.’ I never wanted to be a prophet or savior. Elvis maybe. I could easily see myself becoming him. But prophet? No.

Deze weblog gaat over Bob Dylan, maar de twee bovenstaande citaten legitimeren het feit om een blog te weiden over Elvis Presley. Zoals de achternaam “Dylan” voldoende is om te refereren naar de Nobelprijswinnaar, zo volstaat de voornaam “Elvis” om naar The King of Rock and Roll te verwijzen.
Vandaag is het veertig jaar geleden dat Elvis overleed. In de avond van 16 augustus 1977 zou Presley van Memphis vliegen om een nieuwe tournee te ondernemen. Daar zou de zanger dus nooit aankomen. Vijf jaar eerder zou Bob Dylan zijn collega opzoeken, de ex-Beatle George Harrison in zijn kielzog.
Deze ontmoeting heeft nooit plaatsgevonden. Dylan en Harrison “kwamen niet opdagen”, aldus Dylan. Over deze fictieve ontmoeting schreef Dylan wel het liedje Went To See The Gypsy, dat is verschenen op het album New Morning (1970). De schrijvers Jean-Michel Guesdon en Philippe Margotin vertellen in 'Bob Dylan Compleet – Het verhaal van de 492 songs' vertellen over dit lied de volgende achtergrond:
“De tekst van 'Went To See The Gypsy' gaat over een ontmoeting met 'the gypsy'. Daarmee wordt vermoedelijk Elvis Presley bedoeld, de voor de jonge Dylan een belangrijk voorbeeld is geweest. Volgens Clinton Heylin zijn Dylan en Sara begin 1970 in Las Vegas geweest, waar ze een oom van Dylan hebben bezocht en een optreden van The King in het International Hotel hebben bijgewoond, waarna ze Presley backstage persoonlijk hebben ontmoet. Dylan heeft dit echter in 2009 in een gesprek met Douglas Brinkley van Rolling Stone weersproken: 'Ik heb Elvis nooit ontmoet, want ik wilde hem niet ontmoeten (…). Ik wilde de krachtige, mystieke Elvis voor me blijven zien, zoals hij vanaf een brandende ster hier op aarde was geland. De Elvis die ons overstroomde van leven. De Elvis die ons inspireerde om alles uit het leven te halen. Die Elvis was er niet meer (…).' Het is mogelijk – en zelfs waarschijnlijk – dat deze song een gedroomde ontmoeting verbeeldt tussen een nog jonge Dylan en de Elvis die er niet meer was, zoals Dylan zingt in het laatste couplet: 'But the gypsy was gone / And that pretty dancing girl / She could not be found / So I watched that sun come rising / From that little Minnesota town'. Volgens sommige bronnen had Elvis Presley Duitse voorouders met zigeunerbloed.”
Een versie van Went To See The Gypsy staat ook op Another Self Portrait, aflevering 10 uit de Bootleg Series. Deze plaat beslaat het restmateriaal en afgekeurde songs van New Morning, Self Portrait en Dylan (1970 – 1973). De hoes van Another Self Portrait is een zelfportret, door Dylan zelf geschilderd. Het is in dezelfde stijl als Self Portrait en Music From Big Pink, het debuutalbum van The Band.
En het is in dezelfde stijl als de twaalf karakterstudies uit Face Value, de tentoonstelling die momenteel in De Fundatie in Zwolle is te zien. Is het toeval dat ik juist vandaag opnieuw naar deze expositie ben geweest?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten