vrijdag 19 november 2021

Boekenlijst

Tom Willems riep op om een boekenlijst in te sturen. Stuur een lijst met de 10 beste Dylan-boeken (+ eentje voor de reservebank) - eventueel met toelichting, was de opdracht. Welnu, ik heb er met plezier aan meegedaan.
Mijn lijst staat hieronder. Tom was zo vriendelijk om dit lijstje ook op zijn eigen blog te plaatsen.

Bob Dylan – The Nobel Speech
Howard Sounes – Bob Dylan | Down the highway
Ernst Jansz – Dromen van Johanna
Axel Honneth, Peter Kemper en Richard Klein – Bob Dylan | Ein Kongreß
Jan Donkers & Jan Stroop – Bob Dylan bij benadering
Jochen Markhorst – Street-Legal
Tom Willems – Dylan & The Beats
Suze Rotolo – A Freewheelin' Time
Harm Peter Smilde – How does it feel? Leven met Bob Dylan
Bob Dylan – Writings & Drawings (1974)

Reservebank
Levon Helm – This wheel's on fire

Een lijstje maken met de tien best Dylan-boeken is eigenlijk niet te doen. De geselecteerde boeken zijn een momentopname. De volgorde is willekeurig. Daarom toch maar een soort toelichting. Die net zo arbitrair is als al het andere.
Nummer 1 en nummer 10, starten en sluiten met Dylan zelf. Dat lijkt me wel het minste wat je kunt doen. De liedteksten horen dan natuurlijk in het lijstje – is het overzicht uit 1974 de beste, omdat het de eerste verzamelde werken zijn? Het had ook het lijvige boek The Lyrics: 1961-2012 van Christopher Ricks kunnen zijn geweest. Een verantwoording op de teksten van Dylan zelf mag ook niet ontbreken; in zijn Nobel Speech, waarmee Dylan de 1 miljoen Zweedse kronen in ontvangst nam, legt hij rekenschap af over zijn liedteksten.
Ernst Jansz moet ook op het lijstje, met zijn vertalingen en toelichting op die vertalingen.
Het boek van de Jannen Donkers en Stroop kreeg ik jaren geleden van mijn oudste broer. Hij noteerde hierbij: “Misschien wel het beste boek dat ooit over Dylan is geschreven.”
Suze Rotolo is het meisje waarmee Dylan gearmd op de hoes van The Freewheelin' Bob Dylan is te zien. Haar herinneringen aan die periode zijn natuurlijk altijd leuk om te lezen.
Bob Dylan | Ein Kongreß is een verslag van een Duitstalig congres over Dylan. Ik kwam het op het spoor door een lezing op de -toen nog- Katholieke Universiteit Nijmegen. Een professor gaf een lunchlezing over zijn 'verborgen passie' Bob Dylan.
Harm Peter Smilde interviewde tal van Nederlandse Dylan-fans. Mag dus ook niet afwezig zijn op een Nederlands lijstje van Dylan-boeken.
Hetzelfde geldt voor de boeken van Tom Willems en Jochen Markhorst. Hun boeken kun je allemaal op het lijstje zetten, maar dan is een top-10 wel heel vlot gevuld. Beide auteurs hebben zo hun charmes: Tom doet aan historisch onderzoek en kan zijn speurwerk goed onderbouwen. Jochen bespreekt de songs per stuk, en weet originele invalshoeken te gebruiken – evenals grappige dwarsverbanden.
Voor op de reservebank de muzikale autobiografie van Levon Helm. De titel is een lied van de hand van Dylan met Band-bassist Rick Danko. Het boek gaat niet zozeer over Dylan, hoewel The Band wel veel te danken heeft aan de korte maar intensieve samenwerking met de bard. En de titel is dus een semi-Dylan-tekst. Reden genoeg voor de reservebank.

Dit blog staat ook op FritsTromp.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten