woensdag 22 juli 2015

Newport

Komende zaterdag is het vijftig jaar geleden dat Dylan voor het eerst elektrisch speelde – op het Newport Folk Festival, waar hij al twee keer speelde. Dylan was de belofte, woordvoerder van de jonge en talentvolle generatie singer-songwriters.
Het was niet zozeer dat Dylan zijn publiek verraadde, door zijn gitaar in te pluggen. Meer folkartiesten hadden hun gitaren versterkt, zoals Johnny Cash (onder andere). Nee, de reden dat Dylan door het publiek werd uitgejouwd, kwam doordat hij niet te verstaan was. En omdat hij definitief brak met zijn folk-verleden.
Tekstueel was Dylan al een andere weg in geslagen, getuige ook zijn laatste 'pure' folkplaat Another Side Of Bob Dylan. Niet alleen maar protest, maar ook meer en meer liefdesliedjes. Alsof die ontbraken op de voorgaande albums. Maar met meer op de liefde geënte teksten was Dylan al niet meer “één van ons”.
Met het gebruik van een rockband, geformeerd uit blues- en folkartiesten die op het festival aanwezig waren – het kon niet door de beugel. De vader van de folkmuziek, Pete Seeger, zou volgens het verhaal met een bijl bij de stroomtoevoer hebben staan, klaar om met één klap een einde te maken aan Dylans optreden.
Maar het is duidelijk dat Seeger niet heeft doorgezet.
Enfin.
50 jaar rock op een folk-festival. Reden genoeg om er maar eentje op te drinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten