zondag 22 juni 2014

Aantekeningen #8: Zondag

Vanochtend in de kerk een lange en volle dienst gehad. Drie kinderen werden gedoopt. Prima, natuurlijk. Punt is wel dat er bij zo'n bijzondere dienst veel Opwekking wordt gezongen. Is dat een probleem? Dit blog is niet de plek om mijn mening over deze christelijke muziek te ventileren. Laat ik het politiek houden: bij thuiskomst heb ik ter compensatie de bootleg 'Man of steel and constant sorrow' aangezet, iets harder dan gebruikelijk. Deze bootleg is de live-weergave van Dylans concert van 30 oktober vorig jaar – de eerste van twee Amsterdamse avonden.
Enfin.
Afgelopen vrijdag heb ik bij mijn platenboer Wobbe de dvd Bob Dylan – The 30th Anniversary Concert Celebration gekocht. De deluxe editie. Wat opvalt, ten opzichte van de cd-versie uit 1992, is het knip- en plakwerk.
Leopard-Skin Pill-Box Hat, het tweede nummer van de avond (en van John Mellencamp) is naar de bonus-performance gemanoeuvreerd. De introductie door Kris Kristofferson is verdwenen. Dylans uitvoering van Song To Woody is alsnog niet opgenomen op deze nieuwe uitgave. Een aantal introducties op artiesten is intact gebleven, waar op de cd-uitgave een aantal zinnen zijn weggeknipt ten behoeve van de beschikbare ruimte.
Het meest opmerkelijke aan de 2014-dvd is de aanwezigheid van Sinead O'Connor. Zij wilde in eerste instantie I Believe In You spelen tijdens het tribute-feestje voor Dylan. Daar kwam het niet van, omdat zij door het aanwezige publiek werd uitgejouwd. Twee weken eerder had zij een foto van de paus verscheurd, “de echte vijand”. Als wraak declameerde O'Connor het nummer War van de raggae-vader Bob Marley. Waarmee ze tegelijk een lans brak voor het kindermisbruik.
Waarvan akte.
Dylan zelf trad die avond ook op. Hij keek weinig enthousiast. Geen wonder ook. Hij werd in die dagen afgeschreven als artiest: de vijftig gepasseerd en met een nieuw folkalbum met oude nummers leek het erop dat zijn carrière erop zat. Daarbij, Dylan zat in een echtscheiding met zijn tweede(?) ex-vrouw Carolyn Dennis-Dylan, de moeder van zijn dochter Desirée. Opnieuw een kostbare breuk.
Awel.
Vanavond treedt Dylan met zijn band op in Thessaloniki, Turkije. Een plek waar de apostel Paulus zijn evangelisatie deed. De gemeente alhier werd verblijd met twee brieven van de 'heidenapostel'. Morgenavond is Dylan in Athene, een plek waar Paulus ook is geweest. Hier op de Akropolis voert de apostel een filosofisch/theologisch debat met leden van de Areopagus.
Wat zou Dylan hiervan meenemen? Hij is, net als Paulus, een christen uit de Joden. En in zekere zin ook een heidenapostel, hoewel niet iedereen de christelijke boodschap in Dylans songteksten ziet. Misschien denkt Dylan er helemaal niets van, en doet hij waar hij goed in is: optreden en zijn teksten de wereld in gooien.
Waarvan akte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten