zondag 7 oktober 2018

Kronieken #38: Liegt in der Luft

Een aantal jaar geleden bracht muziekinstrumentenfabrikant Hohner een bijzondere mondharmonica op de markt. Het betreft een Bob Dylan Signature Harmonica. Met handtekening van de maestro zelf, dus. Ter promotie liet Hohner een aantal posters drukken, met een tekst om de harmonica te promoten. Auf Deutsch, met als opschrift de vertaling van The answer, my friend, is blowin' in the wind: Die Antwort, mein Freund, liegt in der Luft.
Voor deze vertaling heeft de fabrikant niet teruggegrepen op de vertaling van Carl Weissner. In 1975 vertaalde hij de liedteksten van Dylan, zoals die waren samengebracht in Writings and Drawnings van twee jaar eerder. Weissner vertaalde het refrein uit Blowin' In The Wind met “Die Antwort, mein Freund, die kennt allein der Wind, Die Antwort kennt ganz allein der Wind”.
Voorlopig is het ook de wind die als enige weet waar Stu Kimball is gebleven. De ritmegitarist uit de begeleidingsband van Dylan staat niet meer bij de Nobelprijswinnaar op het podium. Afgelopen weekend startte de Amerikaanse najaarstournee 2018, onderdeel van de Never Ending Tour. Maar zonder Kimball, dus.
En zonder een vervanger. Charlie Sexton moet de gitaarpartijen volledig zelfstandig doen. Nu zal hem dat niet moeilijk afgaan. Maar toch, die dubbele gitaarbezetting én een gitarist op pedal steel en viool, dat was een luxe dat in de begeleidingsband zat sinds het vertrek van Larry Campbell in 2004. Niemand weet wat er is gebeurd binnen de band.
Die Antwort, mein Freund, liegt in der Luft.
Die Antwort kennt ganz allein der Wind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten