zaterdag 15 november 2014

The New Basement Tapes – Lost On The River


De aanlooptijd van The New Basement Tapes was een stuk langer dan die van de grote broer The Basement Tapes Complete (Bootleg Series 11). De beide albums verschenen min of meer gelijktijdig, en geven daardoor een aardig beeld van wat er in de periode na Dylans motorongeluk heeft plaatsgevonden.
Waar The Basement Tapes Complete vooral de creativiteit en muzikaliteit van Dylan en The Band laat horen, toont The New Basement Tapes vooral Dylan als dichter. Onder de bezielende leiding van T Bone Burnett, heeft een aantal muzikanten verloren teksten van Dylan op melodie gezet.
De namen van Marcus Mumford (van Mumford & Sons), Elvis Costello en Jim James (van My Morning Jacket) werden al snel genoemd. Misschien mijn eigen naïviteit, gevoed door het idee dat dit project vergelijkbaar is met The Lost Notebook van Hank Williams... – ik dacht dat deze artiesten elk een eigen liedje speelden voor het album. Dat is niet het geval. Ik begrijp uit het cd-boekje dat Mumford, Costello en Jim James een gelegenheidsformatie vormden. Met als bandnaam The New Basement Tapes.
De band is verder aangevuld met Rihannon Giddens en Taylor Goldsmith. Elk van deze vijf bandleden zette een tekst van Dylan op muziek, waarvoor ze zelf de lead vocals voor hun rekening nemen. De overige artiesten bespelen de instrumenten. Soms aangevuld met andere muzikanten of gasten (zoals acteur Johnny Depp...).
Wat dat betreft doet Lost On The River denken aan The Band – liedjes uit de kelder van Big Pink, teksten van Dylan, een aantal sterke leadvocalisten die ook multi-instrumentalisten zijn. Maar verwacht niet dat Lost On The River een aftreksel is van Bob Dylan, The Band of wat dan ook. Het is een gelegenheidsformatie die zich vooral laat inspireren door hun eigen voorkeuren: folk, pop, rock, zonder dat The Band ergens wordt gesuggereerd. Al was het maar vanwege de afwezigheid van de orgel van Garth Hudson.
Enfin.
Blijven luisteren. Ik ben het album nog aan het determineren. Een inhoudelijk verhaal volgt dus nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten