maandag 3 februari 2025

Amerikaanse voorjaarstournee 2025

Voordat in mei de Outlaw Music Festival losbarst, gaat Dylan eerst nog zelf langs de concertzalen in de Verenigde Staten. Die tournee ziet er als volgt uit:

Dinsdag 25 maart Tulsa
Woensdag 26 maart Little Rock
Vrijdag 28 maart Springfield
Zaterdag 29 maart Wichita
Zondag 30 maart Topeka

Dinsdag 1 april Omaha
Woensdag 2 april Sioux City
Vrijdag 4 april Mankato
Zaterdag 5 april Eau Claire
Zondag 6 april Green Bay
Dinsdag 8 april Davenport
Woensdag 9 april Peoria
Vrijdag 11 april West Lafayette
Zaterdag 12 april Fort Wayne
Maandag 14 april South Bend
Woensdag 16 april Kalamazoo
Donderdag 17 april Toledo
Zaterdag 19 april Youngstown
Maandag 21 april Pittsburgh (regel even een kaartje, Margarita!)
Dinsdag 22 april Williamsport

Twintig shows in een maand tijd. Waarvan akte. Drie weken later, dinsdag 13 mei in Phoenix, begint de Outlaw Music Festival 2025. De rest van die rondtrekkende karavaan is als volgt:

Donderdag 15 mei Chula Vista
Vrijdag 16 mei Los Angeles
Zondag 18 mei Wheatland
Dinsdag 20 mei Nampa
Donderdag 22 mei Spokane
Zaterdag 24 mei Ridgefield (even gebak meenemen voor het publiek)
Zondag 25 mei Quincy

Vrijdag 20 juni Clarkston
Zaterdag 21 juni Cuyahoga Falls
Zondag 22 juni Cincinnati
Woensdag 25 juni Franklin
Vrijdag 27 juni Memphis
Zaterdag 28 juni Maryland Heights
Zondag 29 juni Ridgedale

Vrijdag 4th July Picnic?
Zaterdag 5 juli Dallas
Zondag 6 juli The Woodlands
Vrijdag 25 juli Alpharetta
Zaterdag 26 juli Charlotte
Zondag 27 juli Raleigh
Dinsdag 29 juli Virginia Beach

Vrijdag 1 augustus Wantagh
Zaterdag 2 augustus Saratoga Springs
Zondag 3 augustus Gilford
Vrijdag 8 augustus Buffalo
Zaterdag 9 augustus Hershey
Zondag 10 augustus Syracuse

Vrijdag 5 september Bangor
Zaterdag 6 september Hartford
Zondag 7 september Mansfield
Vrijdag 12 september Camden
Zaterdag 13 september Holmdel
Zondag 14 september Columbia
Vrijdag 19 september East Troy

Er zijn nog wel wat gaten in dit festival-programma. Mogelijk worden dus nog extra shows toegevoegd.

zondag 2 februari 2025

On tour

Wie dacht dat Bob Dylan het rustiger aan gaat doen op zijn oude dag, komt bedrogen uit. Behalve vier data in maart en april, heeft hij ook een nieuwe editie aangekondigd van zijn Outlaw Music Festival. De bard begint 13 mei in Phoenix, Arizona, en eindigt 19 september in East Troy, Wisconsin. Vijfendertig optredens in zo'n vier maanden tijd. Dan ben je ook 84, zeg.
Dylan wordt tijdens de tournee muzikaal bijgestaan door een mooie club mensen. Willie Nelson & Family, Billy Strings, Trampled by Turtles, Wilco, Sheryl Crow, Lucinda Williams vormen bekende namen in het reisgezelschap. Plus 'others', dat zullen we dan later wel horen. Of merken.
Het voelt een beetje als de Rolling Thunder Revue uit 1975 (en 1976), toen Dylan langs Amerikaanse theaters ging. Samen met onder andere Joan Baez, Roger McGuinn, Joni Mitchell, Ronee Blakely en Ramblin' Jack Elliott, wat bij elkaar ook geen bescheiden formatie vormde.
Dylan treedt vooralsnog eerst privé op tijdens (in ieder geval) vier concerten. Hij trapt 25 maart af in
Tulsa, Oklahoma. Ik had al even gekeken naar de prijzen van dit optreden. Het goedkoopste ticket is 66 dollar. Maar je kunt ook kiezen voor een Silver Seat Package voor $336,50. Of voor de iets duurdere Gold Seat Package van $539,50. En als je bij Dylan op zijn baby grand piano wilt zitten, moet je $689,50 op tafel leggen.
Dat gaat mij helaas niet lukken.
Wie overigens ook steeds maar door gaat, is Jochen Markhorst. Via de printing-on-demand-uitgeverij van Amazon publiceerde hij zijn nieuwste boekje: Like A Rolling Stone - Bob Dylan trapt de deur open. Jochen kennende, is het weer een meanderstroom door een Dylanesque landschap. Gelukkig ben ik binnen afzienbare tijd jarig, dus wie weet komt dit boek met cadeaupapier over de post. Of wordt het gegeven, onder het genot van een kopje koffie en een lekkere taart.
Terwijl we filosoferen over de bard, zijn werk en zijn teksten.

vrijdag 31 januari 2025

Marianne Faithfull

Gisteren is de Britse zangeres Marianne Faithfull overleden. Een oorzaak voor haar overlijden is niet bekend gemaakt. Wel kwakkelde ze met haar gezondheid, nadat ze Corona had opgelopen.
Het Nederlands Dagblad meldde in de papieren krant van vandaag dat It's All Over Now, Baby Blue een van Faithfull's hits was. Het was niet haar eigen lied. Zij nam dit lied over van Bob Dylan.
Er zijn meerdere artiesten die grote hits scoren met een nummer van Dylan.
Ik had geen hit van haar kunnen opnoemen. Wel herkende ik haar naam, omdat ze her en der opduikt in de muziek-historie.
Marianne Evelyn Gabriel (Marianne) Faithfull is 78 jaar geworden.

woensdag 29 januari 2025

Een balsturige middag

Over ruim twee weken wordt een balsturige middag gehouden. Onder de titel Bob Dylan Bestaat Niet trakteren Bart Chabot en Matthijs van Nieuwkerk een programma over “boeken, muziek & het volle leven”. Voor beide media-persoonlijkheden is Dylan de verpersoonlijking van proza, poëzie en muziek.
Zou het wat zijn? Anderhalve week geleden was de eerste balsturige middag. Ik heb er verder niets over gelezen, alleen de aankondiging. Waarschijnlijk was het wel zo'n leuke middag dat een tweede editie niet kon uitblijven.
Over balsturigheid gesproken, begin deze week werd een nieuw optreden van Dylan bekend gemaakt. Het leek er even op dat dit optreden, dinsdag 25 maart in Tulsa, de enige zou zijn. Inmiddels zijn de optredens in Wichita (zaterdag 29 maart), Mankato (vrijdag 4 april) en Green Bay (zondag 6 april) ook al bekend gemaakt.
Voor de site Dylan.FM was dit ene optreden reden genoeg om te speculeren over Dylan's afscheidsconcert. Omdat Tulsa niet bekend staat als tour-start. Omdat in deze stad het Dylan Center en het Woody Guthrie Centrum zijn gevestigd. Omdat het een eenmalig optreden is. Omdat latere concerten niet gelijk mee zijn gepubliceerd. En omdat er geen periode staat vermeld bij de Rough And Rowdy Ways-tournee, zoals dat wel gebeurde bij onder meer de Europese shows van afgelopen jaren.
Van een eenmalig afscheidsconcert is gelukkig geen sprake. Geen laatste wals, de dans is nog niet voorbij, Gelukkig.


maandag 27 januari 2025

Holocaust

In Auschwitz-Birkenau is vandaag de bevrijding herdacht. Het is vandaag precies tachtig jaar geleden dat het Rode Leger dit concentratie- en vernietigingskamp heeft bevrijd. Onder meer Otto Frank, de vader van Margot en Anne, en schrijver Primo Levi waren in dit kamp achtergebleven toen de Russen kwamen; de Duitse kampbewaarders waren toen al met de minst zwakke gevangenen vertrokken.
In het werk van Dylan speelt de oorlog eigenlijk niet een rol. Of het moet de Koude Oorlog zijn. In het nummer With God On Our Side wordt de Tweede Wereldoorlog wel expliciet genoemd. Dylan zingt:

When the Second World War
Came to an end
We forgave the Germans
And we were friends
Though they murdered six million
In the ovens they fried
The Germans now too
Have God on their side

Dat is het dan ook, qua Dylanesque verwijzingen. Maar op zo'n alinea kunnen we genoeg kauwen.

zondag 26 januari 2025

Bob-dienst

In het kerkje van Lekkum werd vanochtend een kerkdienst gehouden met als thema Bob Dylan. Dominee Siebe Sijtsema leidde de dienst, waarin de teksten van Dylan centraal stonden. De gemeentezang bestond bijvoorbeeld niet uit psalmen en gezangen, maar uit het Dylan-liedboek. Teksten als The Times They Are a-Changin', Blowin' In The Wind, With God On Our Side en Make You Feel My Love.
De zegengroet aan het slot van de dienst was een vertaling van Forever Young. Daarnaast ging Sijtsema in op het leven en werk van Dylan. Hij vertelde iets over Dylan's zoektocht, over zijn joodse achtergrond en zijn bekering in een hotelkamer in Arizona. Het mooie van de dienst was dat Sijtsema's betoog goed te volgen was voor niet-Dylan-kenners, maar voor Dylan-kenners ook leuk was, omdat het niet oppervlakkig bleef.
Blowin' In The Wind koppelde Sijtsema bijvoorbeeld aan de profeet Amos. Dylan werd (wordt) een profeet genoemd, tegen wil en dank. Net als Amos, want die zegt: "Ik ben helemaal geen profeet, en ook geen leerling van een profeet." (Amos 7: 14, De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de NBV21 © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap 2021).
Of neem With God On Our Side, waarin een echo uit Micha is te horen, over de leiders die oorlog maken.
Ik heb een mooie ochtend gehad. Een dienst met Bob en God. Een passende combinatie.

zaterdag 25 januari 2025

Themadienst Lekkum

Een bijzondere zondagochtend in Lekkum, morgen. Dominee Siebe Sijtsema gaat voor in een themadienst over Bob Dylan. De predikant gaat in op de rol van religie in de teksten van Dylan. Zouden veel Lekkumers naar de Sint-Ceciliakerk afreizen?
Een Dylan-dienst. Het komt niet vaak voor, zeker niet in Friesland. Maar het kan heel goed samengaan, Bob en God. Niet alleen vanwege de Jesus Years, de jaren dat Dylan zijn gospelplaten maakte. Trouble No More noemt hij de bootleg-box over deze jaren.
Maar ook in het overige werk van Dylan is religie nooit ver weg. Sijtsema heeft een studie gemaakt naar de verhouding tussen de Bijbel en Dylan. Laat de dominee maar zijn betoog houden, misschien heeft hij wel een goede invalshoek.

vrijdag 24 januari 2025

Oscar-nominaties

The stage – ah, yes – the stage. The whole world’s a stage.
Aan dit citaat moest ik denken bij de bekendmaking van de Oscar-nominaties. De biopic A Complete Unknown, over Bob Dylan's eerste periode, maakt acht keer kans op zo'n gouden beeldje.
"The whole world’s a stage" is een citaat uit As You Like It van William Shakespeare. In de film Masked And Anonymous zegt Jack Fate (Bob Dylan) dit tegen het personage Oscar Vogel. Die reageert met het bovenstaande citaat.
Oscar Vogel.
Oscar.
Dylan kreeg deze Academy Award in 2001 voor het liedje Things Have Changed, dat hoort bij de film Wonder Boys. I used to care, maar ja: de tijden veranderen.
Dylan nam het beeldje jarenlang mee op tournee.

woensdag 22 januari 2025

Tulsa

Over twee maanden staat Bob Dylan weer op het toneel. Hij geeft dinsdag 25 maart een optreden in het Tulsa Theater. Dit concert valt onder de wereldwijde Rough And Rowdy Ways-tournee, dat overigens nu zonder eind-jaartal wordt weergegeven.
Natuurlijk Tulsa. Het is de stad waar het Woody Guthrie Center is gevestigd. Maar ook de stad waar op steenworp afstand van Woody's het Bob Dylan Center is gelegen.
Een gastoptreden van Garth Hudson zit er niet bij. De Canadese organist overleed gisteren op 87-jarige leeftijd. Het enige niet-zingende Band-lid. Ook de enige van de Canadees-Amerikaanse formatie met een opleiding - en wat voor eentje! Als klassiek geschoolde man wist hij alles van de muziektheorie. Dat kwam goed van pas bij de mannen.
De man die tot drie keer toe persoonlijk failliet werd verklaard. Dat is ook zo'n feitje dat zijn leven tekent.
Eén van de mooiste bijdragen aan de muziek door Hudson is de saxofoon-solo in It Makes No Difference tijdens The Last Waltz, het afscheidsconcert van The Band in 1976. Met die solo heeft Hudson mijn hart gestolen, zoveel jaar na de uitvoering er van.
Dylan trad ook op tijdens dit concert. Hij speelde maar liefst zes nummers. Misschien dat hij een van die vijf nummers (Baby Let Me Follow You Down (2 keer), Hazel, I Don't Believe You en Forever Young
I Shall Be Released) wel speelt in Tulsa. Of tijdens de shows die na 25 maart ongetwijfeld nog zullen volgen.

dinsdag 21 januari 2025

Veiling

Een koper heeft op een veiling een kladversie gekocht van Mr. Tambourine Man. Voor het slordige bedrag van 494.000 euro. Op de dag af zestig jaar geleden nam Dylan het nummer op, voor het album Bringing It All Back Home. The Byrds scoorden er een belachelijk grote hit mee.
Behalve dit kladpapier werd ook zestig andere items verkocht. Zoals een door hem gemaakt schilderij in olieverf, voor 260.000 dollar - altijd leuk om aan de muur te hangen. Zou je zo'n schilderij kunnen verzekeren? En voor welk bedrag wil een maatschappij het schilderwerk verzekeren? Komt het schilderij uit een van de exposities van Dylan?
Een Fender Telecaster-gitaar uit 1983 ging voor 222.250 dollar naar een nieuwe eigenaar. Zou dat een gitarist zijn? En speelt hij dan een deuntje op zijn aanwinst? Misschien gebruikte Dylan deze gitaar wel voor zijn album Infidels, de eerste plaat na de Jezus-trilogie. Of nam Dylan het apparaat mee op tournee, toen hij onder meer naar Rotterdam kwam.
Je moet een flinke portemonnee hebben om al deze spullen tot eigendom te maken. Misschien is het zelfs voor Arie de Reus, huisarts in ruste te Eefde, van de zotte. De Reus wordt nog wel eens benaderd als er een box van Dylan verschijnt. Want de emeritus-arts heeft veel leuke dingen in huis. Hij heeft alles van Dylan, elke plaat in alle uitvoeringen (cd, elpee, mono, stereo, Japans, Europees, Afrikaans, et cetera) en alles wat naar Dylan verwijst of mee te maken heeft.
Ik moet behoorlijk sparen. Maar het bevalt me ook wel dat deze objecten onbereikbaar blijven. Misschien ben je gelukkiger met het verlangen naar iets, dan wanneer dat verlangen is vervuld.

zondag 19 januari 2025

Inauguratie Trump

Maandagmiddag om 12 uur lokale tijd wordt Donald Trump voor de tweede keer beëdigd als president van de Verenigde Staten van Amerika. Hij wordt het 47e staatshoofd van het land, en volgt zijn eigen opvolger op. Trump was ook al de 45e US-president tussen 2017 en 2021. De afgelopen vier jaar was Joe Biden de machtigste man van het land.
Trump is de tweede president wiens twee termijnen elkaar niet opvolgen. Ook de Democraat Grover Cleveland moest zijn ambtsperiode over twee afzonderlijke periodes verdelen. Omdat zo'n 'pontificaat' wordt onderbroken, tellen de afzonderlijke termijnen als losse presidentschappen gerekend. Zo komt het dat Cleveland de 22e en de 24e president van de Verenigde Staten was, en Trump de 45e en 47e.
Vanwege de kou is Trumps inauguratie verplaatst naar het Capitool, in plaats van op de trappen voor het parlementsgebouw. Geldschieters als Jeff Bezos en Elon Musk zitten vooraan bij de ceremonie. Dylan ontbreekt op de gastenlijst. Geen idee of de bard geld heeft overgemaakt naar een van de presidentskandidaten.
Ik denk zomaar aan It's Allright, Ma. Vanwege dit citaat:

Goodness hides behind its gates
But even the president of the United States
Sometimes must have to stand naked

De beëdiging is morgen om 18 uur in Nederland te zien. Misschien toch maar even kijken. Benieuwd of Trump zijn klassiekers kent. En dan niet de geldschieters, maar de literaire en culturele klassiekers van het land.

vrijdag 17 januari 2025

Column

Wie vanuit de provincie Groningen naar Friesland gaat, zal het ongetwijfeld zien: al die kerktoren. Elk zichzelf respecterend dorp en gehucht heeft wel zo'n punt, dat naar de hemel wijst. Vaak staat die kerk dan ook op een terp, waardoor het gebouw goed te zien is. In Surhuisterveen staan volgens Meindert Talma zeven kerken. “God houdt van de mensen in Surhuisterveen.”
Misschien houdt God wel minder van Groningen? Dat weet ik niet. Maar wie de omgekeerde route volgt, van Friesland naar Groningen, ziet steeds minder kerken en kerkgebouwen. Buiten Stad gerekend, is het in Groningen veel ommeland.
Het vlakke land van Groningen. Met een beetje goede wil kun je daar wel hooglanden in zien. Misschien wil ik die hooglanden wel zien in de ommelanden. Dat komt door Siep Schoenmaker uit Mussel. Ik sprak hem anderhalf decennium geleden over het NoordNederlandsDYLANfestivaL, dat hij met andere lieden organiseerde rond de zeventigste verjaardag van Bob Dylan.
Hij vertelde onder meer dat hij teksten van Dylan naar het Gronings overzette. Omtoalt. Waaronder het nummer Highlands, een lied van een kwartier. Dit nummer is terug te vinden op het album Time Out Of Mind.
Wat de festivalorganisator vertelde, was de herkenbaarheid van Highlands. Het is een heel beeldend nummer, waarin de Schotse hooglanden een prominente rol in spelen. Volgens Schoenmaker kon dit nummer zich zó afspelen in de Groningse ommelanden. De tekst van dit nummer was hem uit het hart gegrepen. Dylan vertolkte niet alleen zijn eigen particuliere leven, maar maakte het tegelijk ook universeel.
De Highlands, dat is niet in Schotland – de weidsheid en de natuur uit dit nummer is Groningen. In het nummer is ook een gesprek terug te vinden tussen de ik-persoon en een vrouwelijke ober.

I’m in Boston town in some restaurant
I got no idea what I want
Well, maybe I do but I’m just really not sure
Waitress comes over, nobody in the place but me and her

Well it must be a holiday, there’s nobody around
She studies me closely as I sit down
She got a pretty face and long white shiny legs
I say, “Tell me what I want” She says, “You probably want hard-boiled eggs”

I say, “That's right, bring me some”
She says, “We ain't got nothing, you picked the wrong time to come”
Then she says, “I know you’re an artist, draw a picture of me!”
I said, “I would if I could, but I don’t do sketches from memory”1

Boston Town is niet Boston Town, maar café 't Zielhoes in Noordpolderzijl. Daar zou Dylan in 1995 tijdens een fietstocht zijn neergestreken voor een kopje koffie. Die waitress van dienst is niet een Amerikaanse schone, maar waard Siert van Warner, die geen idee had wie deze “gekke Amerikoan” was; “As hai zien koffie moar betoalt.”
Het zou kunnen dat de dialoog uit Dylan's Hooglanden is gebaseerd op de ontmoeting met Siert. Maar ja, de ik-figuur maakt geen schetsen vanuit zijn herinneringen.

1Ricks, Christopher, Lisa Nemrow en Julie Nemrow. Bob Dylan. The Lyrics, (New York: Simon & Schuster, 2014), 804

donderdag 16 januari 2025

Drie biljoen dollar

Hoeveel is '$3 billion'? Dat is een paar miljard euro. Maar daarmee kun je wel de teksten kopen van Bob Dylan, Adele en Ariana Grande. Nu vallen deze rechten nog in de portefeulle van Blackstone Inc., maar dat bedrijf wil er van af.
Het klinkt een beetje als mensen die plotsklaps miljonair worden: een aantrekkelijk idee, maar zodra je zoveel geld hebt, verandert je leven. Niets is meer wat het was. Zo ook met die rechten: je hebt een vermogen in huis, zowel financieel als inhoudelijk. Maar alles is anders.
Ik heb dat bedrag overigens niet. Geen idee of de bank een lening zou willen geven voor deze koop. Je moet waarschijnlijk ook wel een goed verhaal hebben. "Ik wil graag de teksten van Dylan in bezit hebben," is niet het verhaal waar de bank mee overtuigd wordt, vrees ik.

woensdag 15 januari 2025

Bringing It All Back Home

Natuurlijk, het album Bringing It All Back Home ken ik. Maar omdat Tom er over heeft geschreven, denk ik weer aan de plaat. Aan die hoes waar Sally Grossman op te zien is. Zij was de vrouw van Albert, de manager van Dylan. Voor de hoes droeg ze een mooie rode jurk.
Ik denk aan al die verwijzigen die op de hoes te zien zijn.
De verwijzing van de titel naar de de muziek van de Britse popgroepen, de British Invasion, geworteld was in de rock en rhythm-and-bluesmuziek van Dylan's jeugd.
Aan de alternatieve titel Subterranean Homesick Blues.
Aan de elektrische plaatkant en de akoestische plaatkant.
En het vandaag zestig jaar geleden is dat de plaat werd opgenomen. In drie dagen tijd.
Begin 1965 schreef & musiceerde Bob Dylan op de toppen van z'n kunnen, schrijft Tom. Een terechte constatering.


maandag 13 januari 2025

Ahoy

Afgelopen weekend hadden we familie over de vloer. Onder meer een neefje (oomzegger), die als 13-jarige met muziek bezig is. Hij was nieuwsgierig naar de muziekcollectie, waaronder de Dylan-voorraad.
Ik liet hem bij wijze van kennismaking de bootleg horen van mijn eerste Dylan-concert. Dat is inmiddels zo'n 23 jaar geleden. De vader van mijn neefje, mijn jongste broer, had toen nog niet eens verkering met zijn moeder.
Het waren andere tijden.
Maar het was ook een bijzonder optreden. Opnieuw luisterde ik met verse oren naar het concert. En ik weet weer waarom ik toen zo gegrepen werd. Natuurlijk is die ervaring inmiddels gekleurd door de latere ervaringen.
Desondanks, het was mijn eerste Dylan-concert. Dat blijft een bijzonder iets. Ik luister er opnieuw naar, en ook alweer een paar dagen.

vrijdag 10 januari 2025

Joods Historisch Museum

De afgelopen dagen waren mevrouw Frits en ik in Amsterdam. We bezochten het Joods Cultureel Kwartier, de wijk in Mokum waar veel Joodse instellingen zijn. Waaronder het Joods Historisch Museum.
Het was voor ons beiden de eerste keer dat we deze musea en herdenkingsplekken bezochten. Dat betekende veel informatie. Een groot deel van die info was ons wel bekend vanuit de vaderlandse geschiedenis.
Maar het blijft indrukwekkend om te zien hoe de Holocaust in Nederland is uitgevoerd.
Enfin. Het Joods Historisch Museum, dus. 'Over Joods leven toen en nu'. Een van de objecten in dit museum is een parodie op de hoes van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles. De hoes is een collage waarop zo'n 70 kartonnen beelden van verscheidene beroemdheden staan afgebeeld.
De Joodse parodie heet Sgt. Koshers Jewish Hearts Club Band. Met ook tientallen bekende Joden. Het leuke is, dat Bob Dylan op beide afbeeldingen staat.
In een bijbehorende waaier met uitleg over de Joodse beroemdheden staat bij Dylan: "Zanger en tekstschrijver Bob Dylan is een levende legende. Hij werd in Duluth, Minnesota geboren als de joodse Robert Allen Zimerman en groeide uit tot een van de megasterren van de twintigste eeuw. Songs als Blowin in the Wind en The Times They Are a-Changin maakten van hem de spreekbuis van de protestgeneratie van de jaren zestig. Maar ook daarna bleef hij actief en nog altijd is zijn karakteristieke stemgeluid te horen. In 1979 bekeerde Dylan zich tot het christendom.
Ik laat je toe in mijn droom, als ik in die van jou mag."
Die laatste zin is natuurlijk een vertaling van het slot van Talkin’ World War III Blues. Dat moet je ook maar net weten.

dinsdag 7 januari 2025

Voorlezende vaders

Prins Constantijn doet dit jaar voor het eerst mee aan het Nationale Voorleesontbijt. Met zijn aanwezigheid willen de prins en de organisatie achter het evenement dit jaar specifiek vaders aanmoedigen om voor te lezen, meldt boekenkoepel CPNB.
Onwillekeurig denk ik toch ook aan Bob Dylan. Hij is een vader, en hij heeft wel iets met voorlezen. Bij voorkeur zijn eigen teksten, en dat doet hij al ruim zestig jaar. Doorgaans ondersteund met muziek, maar lang niet altijd.
Het mooiste dat Dylan heeft voorgelezen, is zijn Nobel Lecture. Daarin doet hij verslag van zijn literaire helden. Of nou ja, verslag doen? Dylan legt uit welke boeken hem hebben geïnspireerd, en dat doet hij in het kader van de Nobelprijs voor de Literatuur. De zanger kreeg deze prestigieuze prijs in 2016 toegekend.
Mooi om zijn stem en zijn verhaal te horen.

zondag 5 januari 2025

Bioscoopreleases

Op een nieuwssite staat een lijstje met te verwachten bioscoopreleases. Nu ben ik geen filmkenner, en veel titels en namen neem ik ter kennisgeving aan. Maar misschien hoopte ik wel op de titel A Complete Unknown.
Die zie ik dan weer niet terug. Wel opmerkelijk, want in de Verenigde Staten is al wel de nodige aandacht voor deze film. En onlangs nog heeft Dylan zelf de dialogen doorgenomen, die in deze film te horen zijn.
Ik vaar mijn eigen koers, en ben voor filmnieuws niet aangewezen op een nieuwssite. Nog anderhalve maand wachten en dan kan ik de film zien waar ik naar uitkijk.

vrijdag 3 januari 2025

Kronieken #122 | Recht

Afgelopen woensdag verliepen de auteursrechten van het boek A Farewell to Arms van Ernest Hemingway. In de Verenigde Staten is het blijkbaar zo geregeld met de auteursrechten, dat die 95 jaar na de eerste uitgave komen te vervallen. Naast dit boek van Hemingway zijn ook rechten rondom Popeye en Kuifje vervallen, waardoor deze eerste drukken nu publiek domein zijn geworden.
Wat zou je willen doen met het boek van Hemingway?

***

Ernest Hemingway verhuisde in 1928 naar Key West, waar hij werd geïnspireerd tot de de novelle De oude man en de zee. Daar kreeg hij in 1953 de Pulitzer Prize voor. Een jaar later ontving Hemingway de Nobelprijs voor de Literatuur, "voor zijn meesterschap in de kunst van het vertellen, meest recentelijk gedemonstreerd in The Old Man and the Sea en voor de invloed die hij heeft uitgeoefend op de contemporaine stijl".

***

Het zijn bekende onderwerpen voor Dylan-fans. Key West is the place to be / If you’re lookin’ for immortality, zingt Dylan. Beide schrijvers kregen een Pulitzer Prize. En beiden ontvingen de Nobelprijs voor de Literatuur.
Vallen de teksten van Dylan onder de auteursrechten? Of zijn ze onderdeel van de muziekrechten, die hij een tijd geleden van de hand heeft gedaan?

***

Neil Young treedt tóch op tijdens het Britse festival Glastonbury. De Canadese Amerikaan had zich teruggetrokken, omdat mede-organisator BBC toch wat merkwaardige eisen gesteld zou hebben. Maar bij nader inzien zijn die eisen geen probleem.
Misschien is het ook wel een grote publiciteitsstunt van Youg en/of Glastonbury. Je hebt het er toch maar even over.
Het is nog onbekend welke andere artiesten op dit festival verschijnen. Dylan niet, gok ik zomaar. Hij is eind vorig jaar al naar het Europese continent geweest. Het lijkt me sterk dat hij opnieuw de plas oversteekt, in zulke korte tijd.

woensdag 1 januari 2025

Een volledig onbekende

Een gelukkig en Dylanesque 2025 toegewenst!
Het nieuwe kalenderjaar is een halve dag oud. Natuurlijk weten we niet wat de komende dagen zullen brengen. Dit nieuwe jaar is een volledig onbekend jaar, a complete unknown.
We verheugen ons natuurlijk wel op een paar dingen. Volgende maand komt de film A Complete Unknown in de Nederlandse bioscopen. De film met Timothée Chalamet als Bob Dylan. De Amerikaanse pers is lovend over de film, zo begreep ik uit de tientallen reviews en besprekingen die via ExpectingRain zijn gedeeld.
In het najaar verschijnt mogelijk een nieuwe uitgave van de Bootleg Series. Het 18e deel, opvolger van Fragments, gaat over 'very early material'. Wat zou dat betekenen? Is het de periode van The Witmark Demos: 1962–1964, deel 9 uit de Bootleg-reeks? Is het de tijd dat Dylan in de rokerige koffieshops zijn liedjes vertolkte? Gaat het om opnames met Carolyn Hester?
Maar het mooist zijn misschien wel de dingen die we nu nog niet weten, maar waar we in de loop van het jaar mee worden zoetgehouden. We gaan het zien.
Nu weer aan de oliebollen, met een willekeurige plaat van de maestro op de achtergrond.