woensdag 30 september 2020

Svetlana Aleksijevitsj

De Wit-Russische schrijfster en tevens prominent oppositielid Svetlana Aleksijevitsj is uitgeweken naar Duitsland. De schrijfster, die in 2015 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg uitgereikt, krijgt ook een medische behandeling in Berlijn. Aleksijevitsj hoort tot de felste critici van president Loekasjenko, tegen wie al wekenlang massaal wordt gedemonstreerd. Ze zit in het presidium van de oppositionele raad die de overgang van een dictatuur naar een democratische rechtsstaat voorbereidt.
Als Nobelprijswinnaar is zij de directe voorganger van Bob Dylan, die deze prijs in 2016 kreeg uitgereikt.

Dit blog staat op FritsTromp.nl.

dinsdag 29 september 2020

Romance in Durango

Afgelopen zondag is de negende aflevering van de BOBcast geplaatst. Lars Hulshof en Chris Kijne zijn in gesprek gegaan met Twentsche Courant-columnist Theo Hakkert, over twee Dylan-avonden in muziekcentrum Metropool in Hengelo. Met Romance in Durango, de titel van de avonden.
Over Bob, de Trooster. Want Dylan troost. Ook in het persoonlijke leven. In nog geen uur is in aflevering 9 een betere aflevering gemaakt. Geen geneuzel over de stem en Dylans soms afwijkende gedrag - commentaar dat we al wel kennen.
Maar nu iets wat mensen, 'gewone mensen', diep in hun hart raakt. Dat zal bij de Bekende Nederlanders ook wel zo zijn, maar in veel voorgaande afleveringen was het toch wel het bekende werk. Op een enkeling na.

maandag 28 september 2020

Changing of the Guards

Bij de kerkenraad van de GKv Leeuwarden trad een aantal broeders af. Andere broeders traden toe tot de club. Een wisseling van de wacht. De Changing of the Guards. Ik moest aan dit lied van Street Legal (1978) denken. Vooral aan de regels: 

Gentlemen, he said 
I don’t need your organization, I’ve shined your shoes
I’ve moved your mountains and marked your cards
But Eden is burning, either brace yourself for elimination
Or else your hearts must have the courage for the changing of the guards

Zo werkt mijn hoofd, soms. Met Dylan als soundtrack.

zaterdag 26 september 2020

Tom stopt

Blogger Tom Willems stopt met Bob Dylan in (het) Nederland(s). Anders dan in 2013, is het nu definitief. Zeven jaar geleden moest hij van de dokter rustiger aan doen.
Dat is ook de belangrijkste reden voor Tom om nu definitief de stekker er uit te trekken. "Het bijhouden van Bob Dylan in (het) Nederland(s) is een zeer tijdrovende aangelegenheid. Ik merk dat de laatste tijd het bloggen mij te veel tijd kost waardoor ik niet of te weinig toekom aan andere zaken, zoals luisteren naar Bob Dylans muziek of schrijven aan mijn boeken", schrijft hij.
Een andere, misschien iets minder belangrijke reden is de Nederlandse Dylan-bibliotheek. "Twaalf jaar geleden ben ik met deze blog begonnen omdat ik vond dat er te weinig over Bob Dylan in het Nederlands werd geschreven. De Nederlandstalige Dylanbibliotheek bevatte toen twee boeken - Bob Dylan bij benadering en de biografie van Sjoerd de Jong - plus een handvol vertaalde boeken. Daar is in die twaalf jaar flink verandering in gekomen, zowel online als op papier wordt er meer dan ooit over Bob Dylans muziek in het Nederlands geschreven."
Ik vind het jammer dat Tom stopt. Zijn blogs zijn zo anders dan mijn Dylan-verhalen, dat ik hem ook niet op volg. Tom staat wel bekend als de grootste Dylan-kenner van de Lage Landen. Dat benader ik bij lange na niet. Daar komt bij dat Tom niets moet hebben van covers, uitvoeringen van songs door andere artiesten. Nobody sings Dylan like Dylan, nietwaar? Het is zomaar een verschil.
En als laatste, is Bob Dylan in (het) Nederland(s) een bron van informatie. Nieuwe releases, leuke dwarsverbanden, een podium voor Jochen's bijdragen. Daar is nu een einde aan gekomen.
Wel begrijpelijk, maar wel jammer.

vrijdag 25 september 2020

Whisky

Corona dwingt tot creatieve oplossingen. Zo moet Bob Dylan, nu zijn tournees van de eerste helft van het jaar zijn geannuleerd, ook wat om handen hebben. Dat heeft de bard opgelost door een twee uur durende uitzending te maken van zijn Theme Time Radio Hour. Met als onderwerp Whisky.
Tussen 2006 en 2009 maakte Dylan honderd afleveringen voor XM Satellite Radio (tegenwoordig Sirius XM Radio). Elke aflevering duurde een uur en had één thema. Voor elke show dook de presentator zijn eigen muziekcollectie in, met nummers over het betreffende thematiek.
Het onderwerp Whisky is natuurlijk niet zomaar gekozen. Sinds enige tijd heeft Dylan een eigen label: Heaven's Door.
Leuke uitzending, deze corona-proof Theme Time Radio Hour. Onder meer terug te luisteren via YouTube: YouTube: https://youtu.be/6mtOPFYovrA (met dank aan Peerke).

woensdag 23 september 2020

Raad eens hoeveel ik van je hou

Hazel, dirty-blonde hair 
I wouldn’t be ashamed to be seen with you anywhere
You got something I want plenty of
Ooh, a little touch of your love

© 1973

dinsdag 22 september 2020

Knack Focus

Volgens het Belgische Knack Focus slingert Bob Dylan vanavond al een eenmalige uitzending in de ether. Het onderwerp is Whiskey. En de Vlaamse mondharmonicaspeler Toots Tielemans wordt ook gedraaid in de twee uur durende uitzending.
Als we Knack Focus mogen geloven, en waarom ook niet? Dat wordt vanavond dus afstemmen op satellietzender SiriusXM, waar Dylan al tussen 2006 en 2009 honderd afleveringen maakte van zijn Theme Time Radio Hour.

zaterdag 19 september 2020

Theme Time Radio Hour: Whisky

Dylan heeft nog eenmaal een aflevering van Theme Time Radio Hour gemaakt (of gaat maken).
Tussen mei 2006 en april 2009 werden honderd afleveringen van Theme Time Radio Hour uitgezonden. In februari 2015 werd nog één aflevering uitgezonden op de Duitse zender Radio Eins. Het onderwerp: Kiss. En nu is er dus de aankondiging van aflevering 102. De twee uur durende aflevering wordt, net als Kiss, uitgezonden op Radio Eins. Het onderwerp, hoe kan het ook anders, is Whiskey. Dylan brengt immers sinds kort Heaven’s Door op de markt, zijn eigen whiskey. De uitzending is 24 september.

vrijdag 18 september 2020

Mister Pinkpop

Jan Smeets stopt als directeur van het Limburgse popfestival Pinkpop. "Corona heeft ook mijzelf parten gespeeld," schrijft de 75-jarige Smeets, die al jaren kampt met gezondheidsproblemen en bij wie dit jaar ook het coronavirus werd vastgesteld.
Op zijn festival traden grote namen op. The Stones, Paul McCartney, Bruce Springsteen. Maar waarschijnlijk zit het Smeets nog steeds dwars dat hij Bob Dylan niet naar Limburg heeft gehaald.
Je kunt niet alles hebben.

woensdag 16 september 2020

Mississippi

Jochen is een veelschrijver. Met Mississippi - Bob Dylans Midlife Meesterwerk heeft hij al het vierde boekje van dit kalenderjaar geschreven. En net als zijn artikelen op het blog van Tom Willems, zijn Jochens boeken een plezier om te lezen.
Omdat hij leuke invalshoeken heeft, interessante bronnen aansnijdt en leuke covers onder de aandacht brengt. Zijn boek over Mississippi is een goede reden om de bootleg 20ten20eleven van Rattle Snake weer te luisteren. Dit is de opname van het concert dat Dylan 20 oktober 2011 gaf in Ahoy; het was de double bill met Mark Knopfler: de Dire Straits-frontman vóór de pauze, Dylan ná de pauze.
Dylan blafte Knopfler het podium af.
Het was het optreden dat Dylan voor het Nederlandse gehoor Mississippi ten tonele bracht.
Ik moest ook denken aan de versie van Sheryl Crow. In een filmpje dat ergens op YouTube te vinden is, vertelde de aantrekkelijke countryzangeres dat zij Dylan tegenkwam en hem vroeg naar zijn reactie op haar Mississippi-uitvoering. "How do you like mine?" was Dylans antwoord.
Mooi nummer, wel. Lekker om naar te luisteren. Wat dan op de Bleek veelvuldig gebeurt, deze dagen.

maandag 14 september 2020

Invloed Wallflowers

De invloed van Nederlandse voorbeelden is nauwelijks meer hoorbaar - alleen The Scene in 'Welkom Thuis' - en die van buitenlandse voorbeelden als Counting Crows, Del Amitri en Bruce Springsteen is minder opvallend want beter met de eigen muziek versmolten. 'Anna begins' van Counting Crows is een blauwdruk voor 'Nergens meer naartoe' maar geen moment wekt het liedje de indruk van plagiaat. En het is dat de band het zelf heeft verteld, anders zou niemand horen waar The Wallflowers, Luka Bloom en Elvis Costello inspiratiebron zijn geweest.

Uit: Ernst Jan Rozendaal - Hier: 20 jaar BLØF

zondag 13 september 2020

Hard Rain

Tom Willems schuift op zijn blog aan bij de discussie over de live-plaat Hard Rain van Dylan. Het is het verslag van de tweede leg van The Rolling Thunder Revue, dat eind '75, begin '76 plaats vond. Het is tijd om het schuim van de lippen te vegen en een lans voor Hard Rain te breken, aldus de blogger - naar verluidt Neerlands beste Dylan-blogger.
Ik weet het niet. Het schuim van de lippen. Ach. 
Zeven jaar geleden was mijn eerste bijdrage voor het online magazine Classic Rock Mag een verhaal over een verborgen juweel. Hard Rain, in mijn geval. Op aanraden van de chef van dit blog. Ik heb geschreven wat ik heb geschreven.
Maar ik ben niet op mijn pik getrapt door de Hard Rain-discussies. Mijn nachtrust wordt niet verstoord.

zaterdag 12 september 2020

"Love and theft"

De elfde september 2001. Vliegtuigen vlogen in de twee torens van het WTC in New York, op het Pentagon (het Amerikaanse ministerie van Defensie) en in Shanksville (Pennsylvania).
Het is ook de dag van de officiële release van "Love and theft", het Dylan-album waar ik ben ingestapt. Twee feiten die los van elkaar staan, hoewel sommige fans in de Dylan-teksten van die dag ook weer hoop hebben geput.
Een goede dag om "Love and theft" maar weer te luisteren.

woensdag 9 september 2020

Dunne man

Het Belgische Mediahuis wil NDC Mediagroep overnemen. NDC Mediagroep is de uitgever van het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant, het Dagblad van het Noorden en tientallen nieuws- en weekbladen boven de IJssel - grofweg.
Bij berichten over de journalistiek denk ik aan Ballad Of A Thin Man, een portret van de journalist. De omschrijvingen over 'you' zijn namelijk identiek aan die van een redacteur. 
With your pencil in your hand

You have many contacts
Among the lumberjacks

You’ve been through all of
F. Scott Fitzgerald’s books
You’re very well read
It’s well known

Because something is happening here
But you don’t know what it is
Do you, Mister Jones?

Er is iets gaande hier. Maar je weet niet wat dat is. Nietwaar, meneer Jansen?

dinsdag 8 september 2020

Michel Mulloy

De Amerikaanse priester Michel Mulloy is nog voor zijn wijding tot bisschop van Duluth (Minnesota) opgestapt, nadat hij was beschuldigd van seksueel misbruik van een minderjarige.
Zo begint Vaticaan-watcher Hendro Munsterman van het Nederlands Dagblad een kort berichtje. Een kleine kroniek, verstopt op een leeg stukje van de ochtendkrant. Maar wel opvallend.
De stad is namelijk de geboortestad van Bob Dylan. Hij zag daar 24 mei 1941 het levenslicht als Shabtai Zisel ben Avraham, zoals de synagoge acht dagen later noteerde. De burgerlijke stand schreef de namen Robert Allen Zimmerman op.
De jonge Robert groeide op in een joodse omgeving, die te weinig geld had voor een eigen rabbi. Zijn eigen bar mitswa deed Bob op zijn 13e bij een rondreizende geestelijke.
Die dingen hebben niets met elkaar te maken. Zowel in tijd als in religie staan deze feiten ver van elkaar. Maar voor de chroniqueurs onder ons zijn het leuke weetjes.

Dit blog verscheen eerder op FritsTromp.nl.

zondag 6 september 2020

Jochen over Bob Dylans midlife meesterwerk

“Ik ken twee versies van Mississippi. We dachten dat we klaar waren met "Love And Theft", en toen gaf een vriend van Bob hem een briefje door, en hij zei, o ja, ik ben deze vergeten: Mississippi,” vertelt drummer David Kemper in 2008.Voor elke andere artiest zou het een carrièrehoogtepunt zijn, maar Dylan “vergeet” dat hij nog een meesterwerk als Mississippi in een la heeft liggen.
De song ligt dan al bijna vijf jaar in die la. Tijdens de opnames voor Time Out Of Mind, in 1996 en 1997, heeft Dylan een paar pogingen gedaan, maar uiteindelijk keurt hij de opnamen, uit onvrede over de aanpak van producer Daniel Lanois, af. De vrijgave van die afgekeurde opnames, op The Bootleg Series: Tell Tale Signs (2008), maakt niet echt duidelijk wat de meester heeft gestoord. Prachtige versies van een schitterende song. De sound, misschien – die moeilijk grijpbare kwaliteit waaraan Dylan zoveel waarde hecht. 
Hoe dan ook, deze zoveelste poging, in 2001 voor “Love And Theft” is kennelijk wel bevredigend in zijn oren. Tekstueel zijn er kleine verschillen, er is een intro toegevoegd, maar doorslaggevend is - vermoedelijk - die sound. In “Mississippi. Bob Dylans midlife meesterwerk” duikt Dylankenner Jochen Markhorst in de majestueuze tekst, de onweerstaanbare muzikale begeleiding, de rijke muziekhistorische wortels en de literaire brille van een van Dylans onverbiddelijke meesterwerken – en demonstreert hij waarom de song thuishoort in de buitencategorie van songs als Desolation Row, Like A Rolling Stone en Where Are You Tonight.

Bron: Amazon

zaterdag 5 september 2020

Huiswerk

Kris ontdekte een artikel uit 1997 over Rick Danko, de zingende bassist van The Band. De muzikant werd in de zomer van 1997 in Tokio veroordeeld, vanwege de smokkel van 1,25 gram heroïne. Rechtstreeks vanuit Newark, New Hersey.
In het korte berichtje staan twee storende fouten. Natuurlijk, het was 1997, internet was nog behoorlijk nieuw. Maar toch, het huiswerk was desalniettemin ondermaats. Fout één: "Twee andere leden van The Band (...) zijn al dood." Fout twee, dat ermee samen hangt: de dood van Garth Hudson.
In 1997 was alleen Richard Manuel dood. De pianist met zijn falset-stem had zich elf jaar daarvoor, maart 1986, verhangen na een concert in Florida. Het enige dat je over Hudson uit die tijd zou kunnen zeggen, is dat hij twee keer persoonlijk failliet was verklaard; in 2001 volgde de derde keer, getuige een artikel uit 2002.
Enfin.
Het geeft wel. Zulke fouten mag je niet maken, als journalist of redacteur. Levende mensen mag je niet doodverklaren.

donderdag 3 september 2020

Dry your eyes

Tijdens mijn eerste schooldag op de Rijksuniversiteit Groningen, had ik de hele dag Dry Your Eyes in mijn hoofd. Dit is een nummer van Neil Diamond, dat hij onder meer ten gehore bracht tijdens The Last Waltz - dat beroemde afscheidsconcert van The Band uit 1976.
Neil Diamond is niet direct een artiest die met The Band wordt geassocieerd. Dat vonden vrijwel alle Band-leden ook. Maar gitarist en hofleverancier van liedjes Robbie Robertson stond er op dat Diamond wel kwam spelen. Na het afscheidsconcert kwam de spreekwoordelijke aap uit de mouw: Robertson had Diamond's elpee Beautiful Noise geproduceerd, en dat ook op de voorkant van de hoes laten zetten.
Waarschijnlijk is dat de enige plaat uit de muziekgeschiedenis waarbij de producer met grote letters op de voorkant staat genoteerd.
Enfin.
Die wijsheid kwam pas achteraf.
Toen Diamond na zijn bijdrage het podium af stapte, trof hij Bob Dylan in de coulissen. Dylan was de man die The Hawks als begeleidingsband van Ronnie Hawkins losweekte en tot zijn eigen begeleidingsband promoveerde. "Follow thát," zei Diamond zelfverzekerd tegen Dylan. Waarop Dylan gevat antwoordde:
"To go on stage and fall asleep?"
Dry you eyes. Daar moest ik tijdens mijn eerste schooldag aan denken.

dinsdag 1 september 2020

61

Afgelopen weekend vierde het album Highway 61 Revisited haar 55e verjaardag. Of is het 'zijn verjaardag'? Het is een heel mannelijk album, dus ik vind 'zijn verjaardag' beter passen. Doet er misschien niet heel erg toe, want ik heb het feestje helaas gemist. Sowieso heb ik de release van dit album in 1965 gemist, natuurlijk. Ik was min21 jaar - wat valt je dan te verwijten?
Het is in ieder geval weer een goede reden om het album te draaien. Om Like A Rolling Stone uit de boxen te horen knallen. Queen Jane. Desolation Row. Om maar wat te noemen.