maandag 27 november 2023

Kronieken #109 | Eeuwigheidszondag

Afgelopen zondag was het de Eeuwigheidszondag. In protestantse kerken worden de overleden gemeenteleden herdacht, die tussen de vorige Eeuwigheidszondag en gisteren het tijdelijke voor het eeuwige verruilden.
Eeuwigheidszondag is de protestantse versie van Allerzielen, om het eenvoudig te verwoorden.
Het is de laatste zondag van het kerkelijke jaar; een week later is het de eerste Adventszondag. Advent is de periode van vier zondagen, ter voorbereiding op het Kerstfeest.
Tijdens Eeuwigheidszondag wordt ook in bredere zin stilgestaan bij mensen die we missen. Ik dacht aan mijn vriend Jan, met wie ik graag en veel sprak over Bob Dylan. Deze week draai ik het nummer Shooting Star, in de uitvoering van MTV Unplugged.
Shooting Star was het nummer dat Jan zo dierbaar was. Omdat het de emoties en gedachten verwoordde van zijn scheiding. In deze week tussen Eeuwigheidszondag en Advent luister ik vaak naar MTV Unplugged.
Ondertussen is op de radio al de Kerst-speellijst aangezet. De belletjes en nepsneeuw zijn weer uit de kast getrokken. Chris Rea, Mariah Carey, Bing Cosby en Wham! zijn alweer gehoord. Waar wordt Christmas In The Heart gespeeld? Welke zender heeft Dylan's kerstplaat in de kast staan, om het de komende weken te draaien?
Dylan zelf is met de eerste Adventszondag in Richmond, Kentucky. Geen idee of de bard dan een wisselzang doet, dat iets met verwachting te maken heeft. Of met eeuwigheidszondag. Het kan ook zijn dat Dylan het bij zijn standaard-speellijst houdt. Want ook die nummers gaan over vergankelijkheid, afhankelijkheid, leven, dood, afscheid nemen, geloof en wat al niet meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten