woensdag 29 november 2023

Budokan 1978

De nieuwe Dylan-box The Complete Budokan 1978 is inmiddels anderhalve week oud. Een mooi verslag van die twee avonden in de judohal te Tokio, Japan. Het geeft een completer beeld van de optredens van Dylan in het land van de rijst en de zon.
Het is de tournee, waarbij de bard voor het eerst Nederland aandeed. In juni van dat jaar stond Dylan in De Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord. Voor dit stadion was het ook een debuut, maar dan als concertlocatie.
Tom Willems schreef een uitgebreid en goed gedocumenteerd boek over de komst van Dylan naar de Lage Landen.
Inmiddels lijken de media de box alweer te zijn vergeten. Na een piek in de belangstelling, hoor of lees ik nauwelijks meer iets over de vier schijven van Budokan. Dat is jammer, want de concerttour is in een context te plaatsen.
Over het interbellum tussen de Rolling Thunder Revue van 1975/'76 en de gospelperiode, waar de Budokan-optredens een opmaat toe waren. In het tijdschrift Lust For Life wordt aan beide concertreeksen rondom Budokan wel aandacht besteed, maar minimaal.
Enfin, misschien moet ik deze handschoen maar oppakken. Maar dat doe ik op zijn vroegst pas na komende zondag, als de huidige Amerikaanse najaarstournee 2023 is afgerond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten