woensdag 2 augustus 2023

Namen en mannen

Robert Zimmerman is dood, leve Robert Dylan!
Vandaag is het 61 jaar geleden dat die naamsverandering plaatsvond. Robert Allen Zimmerman ging met zijn manager Albert Grossman naar een rechtbank in de Amerikaanse staat Minnesota. Daar kwam de jonge Robert vandaan. Maar omdat hij nog niet volwassen was, ging zijn manager met hem mee. Om een naamsverandering door te geven.
Robert was een paar jaar daarvoor naar New York afgereisd om muziek te maken. En om zijn held Woody Guthrie te onmoeten. In de tussentijd had hij zich van allerlei pseudoniemen voorzien. Zoals Elston Gunn, soms geschreven als Elston Gunnn - met drie n-en. Blind Boy Grunt is ook zo'n artiestennnaam.
Maar het werd toch die naam 'Dylan'. Omdat het lijkt op die naam van saxofonist Robert Allyn. Die Y is een sterke letter, nietwaar? Tel daarbij op dat er een dichter was uit Wales die Dylan van de voornaam heette; 'Robert Allyn' bestond al, dus was het een kwestie van het een en ander met elkaar vermengen.
Iedereen die beweert dat 'Bob Dylan' de artiestennaam is van Robert Zimmerman, heeft zijn huiswerk dus niet goed gedaan. Die mensen gaan ook voorbij aan het feit dat Robert Allen Zimmerman acht dagen na zijn geboorte werd besneden met de naam Shabtai Zisel ben Avraham; sla de synagoge-boeken van Duluth, Minnesota er maar eens op na.
Het is vandaag ook de 86e verjaardag van Garth Hudson. De Canadees was de organist van The Band. Zijn geboorte was precies drie jaar na het overlijden van Paul von Hindenburg, de laatste president van de Weimar-republiek.
Dat heeft natuurlijk niets met elkaar te maken, het overlijden van Hindenburg, de geboorte van Hudson en de naamsverandering van Robert Zimmerman/Dylan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten