maandag 24 april 2023

Carolyn Hester

Het blog van Tom Willems is voor mij doorgaans een bron van informatie. Over actuele nieuwtjes, maar soms ook over achtergrondverhalen. De man zou voor zijn werk over Dylan in het Nederlandse taalgebied een lintje moeten krijgen.
Binnenkort is het Koningsdag. De verjaardag van onze vorst is jaarlijks reden voor een lintjesregen. Wie heeft Tom inmiddels voorgedragen voor de versierselen?
Zo kwam hij gisteren met een verhaal over de zangeres Carolyn Hester. Een naam die in de Dylan-wereld de belletjes doen rinkelen. Was zij niet degene die Bob Dylan zijn eerste studio-ervaring liet opdoen? Voor een eerste check greep ik gemakshalve maar eens naar ABCDylan van wijlen Bert van de Kamp.
Over de doden niets dan goeds, vanzelfsprekend. Maar van Bert heb ik niet per se een hoge pet op als het om Dylan gaat. Zo ging de journalist als een dominee het land door om vooral te benadrukken waarom Dylan terecht nooit de Nobelprijs voor de Literatuur was toegekend.
Enfin.
Over Hester (1937) schrijft Van de Kamp dat het een Texaanse zangeres was, die naar New York kwam en trouwde met Richard Farina. "Op haar gelijknamige, derde album nodigde zij Dylan uit mondharmonica te spelen. Het album werd in 1997 opnieuw uitgebracht op cd, compleet met Bob Dylan-sticker. Het betreffende nummer, 'I'll fly away', is ook beschikbaar op de cd Troubadours Of The Folk Era, Vol. 1 (Rhino 1992)."
Een paar jaar geleden kocht ik een cd van Carolyn Hester. Eigenlijk een omnibus met vier albums, op twee zilveren schijven geperst. De titel: Carolyn Hester introduces Bob Dylan. In 2013 op de markt gebracht door Jasmine Records.
Het gaat om drie Hester-albums en om Dylan's debuut. Bij het derde Hester-album is, vertelt het boekwerkje, Dylan te horen op de nummers I'll Fly Away, Los Biblicos, Swing And Turn Jubilee en Come Back, Baby.
Let op de mondharmonica.
Wel leuk om deze albums weer eens uit de kast te trekken. Bij het luisteren denk ik regelmatig: ik besluiter Carolyn te weinig, dat verdient ze niet. Maar ja, een dag heeft maar 24 uur. En je moet tussendoor tenslotte ook een hapje eten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten