dinsdag 5 januari 2016

Verlangen

Vandaag viert het Radio 1-programma 'Met het oog op morgen' haar veertigste verjaardag. In het laatste uur van 5 januari 1976 ging Het Oog voor het eerst door de ether. Veertig jaar en 13.780 uitzendingen, met een tal van mooie en goede presentatoren. Wat te denken van de huidige generatie met Herman van der Zandt, Eric Corton, Wilfried de Jong. En in het verleden grote namen als John Jansen van Galen, Eva Jinek, Ivo Niehe, Frits Spits, Joop van Zijl. Om maar eens een greep uit de enorme lijst te doen.
Het is ongetwijfeld bij geval dat dezelfde dag het zeventiende studio-album van Bob Dylan verscheen, Desire. Voor het online magazine Classic Rock Mag schreef ik een blog over deze wat zomers aandoende plaat. Ik schreef onder meer: “Tussen Hurricane en Sara komen de mooiste zigeunerachtige liedjes voorbij. Wat te denken van het andere protestlied Joey en het tedere Oh Sister, met de mooie achtergrondzang van Emmylou Harris? Of de mediterrane Mozambique, het mooie One More Cup Of Coffee (To The Valley Below) of het andere huwelijkslied Isis (wat overigens niks te maken heeft met die islamitische terreurgroep in het Midden-Oosten!)?”
Bij het schrijven van een artikel over een album, luister ik de desbetreffende plaat. Wat me aan Desire opvalt, is de schoonheid, de frisheid. Een heerlijke plaat, die vooral goed past in de zomermaanden. Natuurlijk komt dat voor een deel door de hoes, maar ook door de zigeunerachtige muziek
Desire, verlangen. Waar verlangde Dylan naar bij het maken van dit album? Misschien op continue creativiteit. Een bron die was aangeboord, mede dankzij de New Yorkse psycholoog en liedjes- en musicalschrijver Jacques Levy. Of misschien verlangde Dylan naar Sara, zijn toenmalige echtgenote. Speciaal voor haar schreef Dylan het nummer 'Sara', dat hij aan haar liet horen, toen zij tijdens een verrassingsbezoek vanuit de regiekamer de vorderingen van haar man en band gade sloeg.
Gaat Desire, de dag van 40 jaar 'Oog', ook niet over mijn verlangen om als mediapersoon door het leven te gaan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten