dinsdag 22 september 2015

You can always come back...

Bob Dylan staat bekend om zijn Spreuken-achtige teksten. Zeker zijn latere teksten zijn minder verhalend, maar des te meer gevuld met bijna oudtestamentische zinnen. Zo is er dat wonderschone lied Mississippi, verschenen op “Love & Theft”.
Dit album verscheen in 2001 en heeft als officiële release-datum 11 september. Een absurde datum, maar dat zeggen we in retrospectief. We konden van tevoren niet aankondigen dat deze dag een grote terroristische aanslag zou herbergen.
Love & Theft” was mijn eerste eigen Dylan-album dat ik kocht. Al gauw werd ik getroffen door Mississippi – en door Sugar Baby, ook zo'n Spreuken-tekst. Maar in dit geval wil ik stilstaan bij één regel uit het eerstgenoemde lied.
You can always come back, but you can’t come back all the way.
Over evangelie gesproken. Deze enkele zin heeft meer blijde boodschap in zich dan de hele Opwekkingsbundel. You can always come back, je kunt altijd terugkomen. Altijd, er is geen beperking in tijd en aantal keren. Het kan zonder meer. But you can't come back all the way. De oude mens moet immers afsterven – wat denk je dan? De boodschap dat je mag komen zoals je bent, is slechts het halve verhaal. En halve waarheden zijn hele leugens, nietwaar?
Dylan schreef dit nummer in 1996, in eerste instantie voor zijn meesterstuk Time Out Of Mind; het duurde dus nog vijf jaar voordat hij het zelf op cd uitbracht. In de tussentijd zette Sheryl Crow het nummer op een eigen album. Toen Crow Dylan vroeg wat hij van haar versie van het lied vond, antwoordde de maestro: “How do you like míne?”
De grootmeester is niet in voor meeslepende complimenten.
Enfin. Je kunt altijd terugkomen, maar je kunt niet altijd op dezelfde manier terugkomen. De zanger maakt weer gebruik van een Engelse woordspeling (met 'come back'). Onvertaalbaar in het Nederlands, de woordgrap verliest zijn schoonheid.
Ach ja. Dylan, de Spreukendichter van onze tijd, onze generatie. De man die dicht tegen het gereformeerde piëtisme aanschurkt. De vader staat met uitgestrekte armen op je te wachten – om het mooiste kleed aan te trekken en de ring om je vinger te schuiven, moet je wel eerst je oude en vieze kloffie uittrekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten