woensdag 7 februari 2024

We are the world

Binnen één nacht werd de singel We Are The World opgenomen. The greatest night in pop, wordt die nacht wel genoemd. De bekendste artiesten uit de Verenigde Staten kwamen bijeen om een nummer op te nemen voor de slachtoffers van de hongersnood in Ethiopië.
De groep kwam bijeen op initiatief van Harry Belafonte, na het succes van Band Aid in het Verenigd Koninkrijk. Stevie Wonder, Micheal Jackson, Bruce Springsteen én Bob Dylan waren onderdeel van USA for Africa (United Support of Artists for Africa).
Van deze opnames is op Netflix een documentaire gemaakt. Bij Tom Willems lees ik: 'Van Goethem in De Limburger: 'En ook Bob Dylan zorgde voor ergernis. Het lied en de videoclip werden tegelijkertijd opgenomen, waardoor er zeker zestig mensen rondliepen. Dylan was op zijn ongemak, bang zelfs. Hij leek wel vergeten hoe hij moest zingen. Dylan geraakte niet verder dan gegrom. Het duurde uiteindelijk tot de studio was ontruimd en Stevie Wonder met Bob Dylan-imitatie kwam.'
Kijk eens naar de videoclip. Je ziet het ongemak van Dylan. Opkomen voor de zwakkeren is hem niet gek, maar in zo'n legioen collega's optreden als jezelf is toch weer iets anders.
De singel verscheen 7 maart 1985; vier maanden later werd Live Aid gehouden, het condert in Wembley Stadium te Londen en JFK Stadium in Philadelphia. Dylan was de afsluitende artiest, voordat de grande finale werd gehouden. Geflankeerd door de Stones-gitaristen Keith Richards en Ronnie Wood. En met wat glazen drank achter de kiezen.
Het was niet Dylans meest glorieuze periode.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten