zondag 11 februari 2024

De Stem

Journalist en voice-over Hanneke de Jonge is de nieuwe stem van NOS Met het Oog op Morgen. Ze volgt Hans Hogendoorn op, die na 48 jaar en bijna 17.000 uitzendingen afzwaait als stem van het radioprogramma.
Wanneer zij precies begint, weet ik niet zo goed. Dat heb ik nog niet kunnen achterhalen, maar we zullen haar stem ongetwijfeld horen in het laatste uur van elke kalenderdag.
De stem. Hogendoorn is met recht de stem van een generatie. Bijna vijftig jaar is hij elke avond te horen. In vijftig jaar zijn veel mensen opgegroeid. Hoeveel mensen zijn niet gaan slapen met zijn sonore basstem?
Een mooie stem, zonder meer.
Ik denk aan Dylan. Ook de stem van een generatie. En iemand waar iedereen wel een mening over heeft. Al was het maar vanwege zijn stem. We kennen die kwalificaties wel. Een verkouden kraai op leeftijd. Een schaap in prikkeldraad. Et cetera. Mensen die anderen napraten, maar weinig naar de man zelf hebben geluisterd.
Dylan is ook een radio-dj. Tussen mei 2006 en april 2009 verscheen bij het radio-station XM Satellite Radio het programma Theme Time Radio Hour, "with your host Bob Dylan". Actrice Ellen Barkin opende elke show met een tekst, toegespitst op het thema waar het dat uur over ging. Zij noemde steeds iets over "Night time in the Big City".
Een soort "Buiten is het tien graden, binnen zit [naam presentator]".
Heeft de nieuwe stem van Het Oog invloed op een Dylanesque invloed op het radioprogramma? Ik hoop het wel. Ze heeft nu in ieder geval een suggestie meegekregen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten