maandag 18 maart 2019

Persingen

Mijn broer luisterde onlangs via Spotify naar MTV Unplugged van Dylan. En hij ontdekte dat deze versie incompleet is. Het mooiste liedje, zei mijn broer, ontbreekt in de Spotify-lijst: Love Minus Zero/No Limit. Dat is jammer, omdat het dus het mooiste liedje is. Hij was verontwaardigd. 
Waarom ontbreekt dit liedje? Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat Spotify gebruik maakt van de Amerikaanse persing. Bij die variant ontbreekt Love Minus Zero, dat op de Europese uitgave wel weer is terug te vinden.
Iets vergelijkbaars is gaande met de elpee Bringing It All Back Home uit 1965. Met deze titel verwijst Dylan naar de invloed van de British Invasion: Engelse rockartiesten die Amerika veroverden. De bard wilde de muziek met kerende post thuis brengen. In Europese landen is dit album Subterranean Homesick Blues genoemd, naar de opener. 
Om het verhaal compleet te maken: deze verschillen vind je ook in de hoeskleuren in diverse landen. Zoek maar eens naar bijvoorbeeld de hoes van John Wesley Harding. Je ziet dat in het ene land de hoes groen is, of grijs, of blauw. Dat komt omdat alle afzonderlijke Columbia-kantoren per land hun eigen persingen deden. 
En zo krijg je dus verschillende hoezen, titels en speellijsten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten