Nico Dijkshoorn heeft met Ooit Gelukkig een boek geschreven over zijn moeder Nel. Als tegenhanger van Nooit Ziek Geweest, zijn roman uit 2012 over zijn vader Klaas. Maar het gaat ook over hemzelf, over zijn gezondheid, de tia's en paniekaanvallen.
Rondom de paniekaanvallen en tia's gaat het in Ooit Gelukkig ook over Dylan. Dijkshoorn probeert onder meer Most Of The Time en Lily, Rosemary and the Jack of Hearts op te zeggen, om te kijken of alles nog werkt en om tot rust te komen. Goede teksten. Je kunt slechtere nummers kiezen.
Vandaag viert Lawrence Ferlinghetti zijn 100e verjaardag. Dat weet ik dankzij het onvolprezen werk van Tom Willems. Tom schrijft onder meer: Als ik denk aan Bob Dylan en Lawrence Ferlinghetti, dan denk ik aan 5 december 1965, de dag waarop Bob Dylan schuilde in Ferlinghetti's winkel City Lights Bookstore in San Francisco om even later voor de camera's van Dale Smith en Larry Keenan met Allen Ginsberg, Michael McClure en Robbie Robertson in de steeg naast de winkel te poseren. 5 december 1965 is de dag waarop de connectie tussen de Beats en Bob Dylan definitief werd.
Over die link tussen Dylan en de Beats heeft Willems al een boek volgeschreven. Hij maakt op z'n minst aannemelijk hoe Dylan is beïnvloed door dichters als Ferlinghetti. Dat doet Willems op een goede en logische manier.
Je kunt op dezelfde manier laten zien hoe Dylan is beïnvloed door de Bijbel. Dan niet alleen omdat de Bijbel deel uit maakt van de Amerikaanse geschiedenis. Net zoals Dylan en de Beats nauwe banden onderhouden, zo bestaat ook tussen Dylan en de Bijbel een intieme band.
En dat is niet alleen omdat ik Bijbelcitaten wil zien in Dylan's oeuvre.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten