donderdag 12 januari 2017

Frans Kellendonk

Schrijfster Hanna Bervoets heeft de Frans Kellendonk-prijs gekregen. Het is haar van harte gegund. Je kunt immers nooit teveel over boeken praten. En dus ook niet over prijzen voor boeken en schrijvers. De prijs voor Bervoets is vernoemd naar Franciscus Gerardus Petrus (Frans) Kellendonk, schrijver, anglist en vertaler. Kellendonk overleed een maand na zijn 39e verjaardag (aan AIDS) en werd begraven op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied.
Heeft dit ook maar iéts met Dylan te maken? De Frans Kelledonk-prijs is immers geen Nobelprijs voor de Literatuur. Nee, dat klopt. En toch, er is wel degelijk een directe link tussen de geboren Nijmegenaar en de uit Minnesota afkomstige schrijver. Wikipedia meldt bijvoorbeeld dat Kellendonk een obsessie had voor Dylan.
Zo kocht hij in 1974 een boekje over Dylans jeugdjaren in Hibbing en hij kon niet wachten om diens toentertijd nieuwe album Planet Waves te horen nadat hij in The Times een lovende recensie las. Het wachten is nu op het boek “Visions in Blue. Frans Kellendonk als Bob Dylan-fan” van emiritus-hoogleraar Jaap Goedegebuure, dat volgend jaar zou moeten verschijnen.
In 2018, het jaar dat Leeuwarden de Europese Culturele Hoofdstad is. Een mooi moment voor deze biografie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten