zondag 16 juli 2023

I'm not there

Het was een goede vondst van Todd Haynes. In 2008 verscheen de speelfilm I'm Not There over het leven van Bob Dylan. Zes acteurs die zeven personages vertolken, die elk weer symbool staan voor een element uit het leven en werk van Dylan.
De titel van de film is ontleend aan een tot dan toe onbekend nummer, dat Dylan halverwege de jaren zestig op nam in de kelder van Big Pink. I'm not there. Ik ben daar niet. Niet in al die personages uit de Todd Haynes-film. En niet in zijn muziek. Niet in de gedegen levensverhalen. Als je denkt dat je hem daar wel treft, heb je de man net niet te pakken en is hij alweer door naar het volgende.
De moeder van Charlotte Gainsbourg is er ook niet meer. Charlotte speelt in I'm Not There het personage Claire Clark, de vrouw van Robbie Clark (Dylan de acteur). Haar moeder was de Brits-Franse zangeres en actrice Jane Birkin (76) - in een vorig leven getrouwd geweest met Serge Gainsbourg; uit dit huwelijk werd Charlotte geboren.
Maar Dylan zelf is ook er ook niet. Niet daar, in Oekraïne. Daar waar schrijvers Jaap Scholten, Jelle Brandt Corstius en Tommy Wieringa hulpgoederen hebben geleverd aan het leger. In Nederland zamelden ze auto's en medische spullen in; afgelopen week vertrokken ze in een colonne van zeven groen gespoten terreinwagens naar Oekraïne.
Terwijl Dylan een schrijver is. En Oekraïense roots heeft. Zijn grootouders van vaderskant, de familie Zimmernn, waren aan het eind van de 19e eeuw uit Trabzon in het huidige Turkije naar Odessa (Oekraïne) verhuisd, maar moesten in 1905 vluchten voor de tsaristische pogroms. 
In Nederland wordt het expliciet verboden om in het openbaar de verschrikkingen van de Holocaust te vergoelijken, te ontkennen of te bagatelliseren. Dat heeft het kabinet besloten op voorstel van minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid. Dat is fijn; heeft Dylan zelf ooit te maken gehad met Holocaust-ontkenners, neo-nazi's of complotdenkers die Joden van werkelijk alles betichten?
Ik ben er niet. Ik ben niet daar. I'm gone, verdwenen, met de noorderzon. Dat is ook wel een ontspannende levenshouding. Misschien. Maar je bent dan wel altijd onderweg. Oneindig op tournee. Dat moet je ook maar willen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten