woensdag 7 maart 2018

Plagiaat

Ronnie Flex is een Nederlandse rapper en producer. Zijn nieuwe videoclip Fan lijkt sterk op op de clip van het nummer Bound 2 van Kanye West. Pleegt Ronnie plagiaat? Neemt hij materiaal over van iemand anders, zonder bronvermelding en door te doen alsof het eigen werk is? De discussie is zelfs bij de NOS aanbeland.
Tussen Ronnie Flex en Bob Dylan gaapt een groot gat. Maar dit hebben ze dan wel gemeen, dat beide muzikanten worden beschuldigd van plagiaat. Dylan kopieert dan geen videobeelden, maar wel teksten en schilderijen. Dagblad deVolkskrant meldde zeven jaar geleden:
“In de Amerikaanse hoofdstad zou een serie schilderijen te zien zijn waarop Dylans reizen door Japan, China, Vietnam en Korea te zien zijn, maar veel schilderijen lijken geverfde kopieën van beroemde foto's van Henri Cartier-Bresson, Dmtri Kessel en Léon Bussy.”
En dan hebben we dat debacle rond “Love And Theft” nog. Voor dit album zou de schrijver rijkelijk geput hebben uit het boek Confessions of a Yakuza van de Japanse schrijver Junichi Saga. Hoewel de overeenkomsten zichtbaar waren, was Saga niet boos op dit plagiaat. Integendeel, hij was blij met de nodige aandacht voor zijn boek.
Afsluitend nog de Nobel-speech. Dylan leverde deze net op tijd in om het bijbehorende bedrag van 820.000 euro te ontvangen. De ‘Moby-Dick-teksten’ uit de speech zijn afkomstig van de website SparkNotes, waar gratis analyses van onder meer poëzie en filosofie kunnen worden gedownload. Pitzer legde de teksten van Dylan over Moby-Dick naast de uitleg op de website en zag dat van de 78 regels die Dylan wijdt aan het boek, er meer dan twintig veel gelijkenis vertonen met de tekst op SparkNotes.
Is dit erg? Nee, want dit is zoals het gaat, zeker in de folktraditie, waar Dylan zijn wortels heeft. Leentjebuur bij collega's, zowel qua melodie als tekst. Je haalt her en der materiaal vandaan om het in een nieuwe setting te presenteren. En feitelijk doen we dat allemaal, ook als publicist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten