zaterdag 15 april 2017

Kronieken #19: Stille Zaterdag

Terwijl in Leeuwarden afgelopen donderdag The Passion werd opgevoerd, trad Bob Dylan op in Düsseldorf. Hij preekte met Pay In Blood weer het Paas-evangelie, zoals hij dat tijdens deze tournee elke avond doet. Geheel terecht, het is een uitsteken lied in deze Lijdenstijd. Met Goede Vrijdag en Stille Zaterdag is Dylan vrij – Eerste, Tweede en 'Derde' Paasdag is Dylan te zien in de AFAS Live.
Het is niet de eerste keer dat Dylan met Pasen optreed in Nederland. In 2007 trad Dylan eveneens op tijdens Eerste en Tweede Paasdag. Ook toen was de AFAS, toen als de Heineken Music Hall, het decor. Twee jaar later was dezelfde zaal de plaats van handeling, toen tijdens Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Eerste Paasdag.
De dominee preekte gisteren, Goede Vrijdag 2017, over de begrafenis van Jezus Christus, zoals dat was opgetekend door de evangelist Johannes. Hij was de discipel die Jezus lief had. Het is ook deze evangelist, die een indrukwekkende scène in de tuin beschrijft. Na Zijn opstanding, zoekt Maria Jezus' lichaam. Het is niet meer in het graf, want de Heer is immers waarlijk opgestaan.
Als Maria in de tuin een man tegenkomt, denkt ze dat ze de tuinman treft. Ze vraagt hem of hij weet waar 'ze' het lichaam van haar Heer hebben neergelegd. Als deze hovenier haar aanspreekt door enkel haar naam te noemen, weet ze dat ze het met Jezus zelf te doen heeft. Dit tafereel heeft Dylan verwerkt in Ain't Talkin', hét paaslied op Modern Times uit 2006.
Een andere Schriftlezing haalde de dominee van dienst uit Jesaja 53. Het is die profetie over de Man van Smarten. Het is deze voorspelling wat weer door Dylan wordt gebruikt in zijn epische song Red River Shore – afgekeurd voor Time Out Of Mind, maar teruggekeerd op Tell Tale Signs, aflevering 8 uit The Bootleg Series.
Morgenavond de eerste van drie shows in Amsterdam. Net als in 2009 en 2015 drie opeenvolgende concerten in één zaal. De middelste avond wordt “mijn” avond. Ik kijk er naar uit, om meer dan één reden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten