dinsdag 11 april 2017

Duquesne

Bob Dylan is inmiddels tien dagen onderweg in Europa. Volgende week treedt hij drie avonden op in AFAS Live, de voormalige Heineken Music Hall. Langzamerhand wordt ook iets duidelijk van de setlist, die de maestro speelt. 21 nummers, waaronder ook een handvol uit The Great American Songbook. En het nummer Duquesne Whistle, waarmee hij zijn album Tempest (uit 2012) mee opent.
Duquesne Whistle heeft alles te maken met een trein. In Pennsylvania is een stadje met de naam Duquesne and Carbondale – of is Duquesne een verbastering van Du Quoin? En wat heeft het gelijknamige stadje in Illinois hiermee te maken? Misschien heeft het wel helemaal niets met dit alles te maken. Sinds vandaag is de naam Duquesne ook een synoniem voor de bevrijding van onze provincie Drenthe.
Afgelopen zondag werd in Zuidlaren een monument onthuld voor de Franse parachutist Paul Duquesne. Hij sneuvelde op 9 april 1945. Hij diende in het voorjaar van 1945 in Operatie Amherst, ter voorbereiding op de Canadese bevrijding van Groningen. Paul Duquesne is een van de militairen die in Drenthe wordt gedropt. Het Nederlands Dagblad schrijft:
“In totaal sneuvelden 33 van de zeventienhonderd bevrijders. Eén van hen is Duquesne. [Dennis] Meijeringh: 'Met vijftien man overnachtte hij in een schuur. Daar zijn ze verraden. De Duitsers rukten meteen uit met driehonderd man en schoten met een kanon op de boerderij. De boer kon de Fransen nog net waarschuwen. Duquesne had een handgranaat en werd geommeerd die weg te gooien. Hij koos er voor dat niet te doen en gooide de granaat.' Hij doodde veel Duitsers, maar werd ook zelf gedood.”
‘Listen to that Duquesne whistle blowing / Blowing like it’s gonna sweep my world away,' zingt Dylan. Zo'n zinnetje komt in een ander daglicht te staan, als je het verbindt met een weggegooide handgranaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten