Jochen Markhorst is een prettige (Dylan-)schrijver. Zijn verhalen over de songs vormen een vast stramien: een introductie, een hoofdbespreking en al dan niet geslaagde covers van het betreffende nummer. Bij de ouverture heb je het idee: 'Waar gaat dit heen?', om vervolgens verrast te worden door de spitsvondige verbanden.
Begin dit jaar verscheen alweer Dylan-boek elf in Jochen's oeuvre: John Wesley Harding - Bob Dylan ontmoet Kafka in Nashville. In dit boek bespreekt Jochen de nummers van JWH, in de chronologische volgorde van de drie opnamedata. Ook die opnamedata worden besproken.
Op een aangename manier worden literaire en muzikale verbanden gelegd. In dit geval tussen het werk van Dylan en de invloed van de Bijbel - en overlappen tussen de oeuvres van Dylan en de Praagse schrijver Franz Kafka. De mannen hebben elkaar nooit ontmoet, en Dylan heeft waarschijnlijk weinig tot niets van Kafka gelezen.
Maar beiden kunnen een ongemakkelijke en macabere sfeer overbrengen. Dat legt Jochen op een prettig leesbare manier uit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten