Terwijl de recensenten over elkaar buitelen over het bespreken van de filmdocu (of docufilm) Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese en de box The Rolling Thunder Revue - The 1975 Live Recordings, is de maestro zelf rustig aan het optreden in Europa. Vanavond staat Stockholm op de agenda, dezelfde stad als waar de ceremonies plaatsvinden rondom de uitreiking van de Nobelprijzen.
Dylan lijkt zich niet te storen aan alle verhandelingen over zijn werk. Die tijd heeft hij wel gehad. Belangrijker is dat hij optreedt en muziek maakt. Een rondreizende dichter, iemand die de wereld in perspectief plaatst.
Over anderhalve week doet Dylan de Freie und Hansestadt Hamburg aan. Een belangrijke Duitse havenstad, dat flink heeft geleden tijdens Operation Gomorrha, de militaire codenaam voor het Bombardement op Hamburg van 24 juli 1943. Deze geallieerde aanval betekende nog niet het einde van de oorlog.
Op slechts achttien kilometer ligt het dorp Neuengamme, naamgever van het concentratiekamp dat hier lag. Jan Campert is hier om het leven gekomen, de dichter van het gedicht De achttien dooden, de vader van Remco en kort getrouwd geweest met Clara Eggink, die de levenspartner was van dichter J.C. Bloem.
Ook Sybrand Marinus van Haersma Buma, de grootvader van de nieuwe Leeuwarder burgemeester, is in dit kamp omgebracht. Ook de Duitse tandarts Fritz Pfeffer, een van de acht onderduikers van Het Achterhuis, overleed in Neuengamme.
Drie van Neuengammes buitenkampen zijn omgevormd tot oorlogsmonumenten. Eén als herdenking van de slavenarbeid die vrouwen uit het Poolse getto van Łódź moesten verrichten. Sem-Sandberg schreef er de vuistdikke roman De onzaligen van Łódź over.
Misschien is Dylan met deze Duitse geschiedenis niet bezig. Of wel, als geboren Jood. Vanavond eerst maar Stockholm.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten