dinsdag 13 januari 2015

Familienaam

De achternaam 'Dylan' is zeker de familienaam van Bob. Toen de jonge Robert Allen Zimmerman eind jaren 50 jaar New York vertrok, probeerde hij enkele artiestennamen uit. Elston Gunnn (al dan niet met die derde 'n'). Blind Boy Grunt. Maar al gauw werd het 'Bob Dylan', een combinatie van een eerbetoon aan Dylan Thomas, een zogenaamde oom Dillon, en een saxofonist met de naam Robert Allyn.
In augustus 1962 vertrok 'Zimmy' met zijn manager Albert Grossman naar het Hooggerechtshof in New York om de naam officieel aan te passen. Robert Allen werd Bob, Zimmerman werd Dylan. Weg was de joodse herinnering van de muzikant.
Nog steeds wordt gedacht dat 'Dylan' een pseudoniem is. Frank Boeijen heeft een liedje over Dylan, met als titel 'Robert Zimmernan'. John Lennon zong in 'God': “I don't believe in Zimmerman”. Ik had zelf ooit een cd van The Wallflowers mee voor het oppassen, toen mijn zwager de kop van de frontman ergens van herkende. Toen ik zei dat het Jakob Dylan was, de zoon van, vroeg mijn zwager zich verbaasd af of Jakob dezelfde artiestennaam als Bob had. Maar nee, Jakob was een volle zoon van Bob en kreeg dus ook de achternaam 'Dylan' mee.
Evenals trouwens de regisseur Jesse Dylan, die de vader is van rapper Pablo Dylan. Allemaal Dylan-telgen, dus.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten