Op zijn blog heeft publicist Tom Willems het afgelopen week over de Fries-Nederlandse schrijver Harmen Wind. Een willekeurige greep leverde hem weer een Dylan-associatie op: Afgelopen weekend pakte in uit het aanbod van duizenden boeken de roman Meesterschap van Harmen Wind. Geen idee waarom. Ik had nog nooit van Harmen Wind gehoord.
Willems heeft nog nooit van Harmen Wind gehoord. Dat kan, je kunt immers niet alles weten. Maar de naam van Harmen Wind, zeker in combinatie met Dylan, dat moet je een keer gehoord hebben. Anders heb je onder een steen geleefd.
Dat wil ik Tom Willems niet verwijten, omdat hij vrijwel alles weet en leest waar Dylan ook maar gesuggereerd wordt. Maar daarom verbaast het me wel dat hij nooit eerder van de wijlen auteur heeft gehoord. Want ik kende de schrijver wel, en niet alleen omdat het een Fries is.
In zijn roman Het verzet uit 2003 schreef Wind al over Dylan. Het Verzet is een titel in de dubbele zin van het woord. Het gaat over een zoon die zich verzet tegen zijn vader. Maar het is ook het verzet van de vader tegen de vrijzinnigheid in de Nederlands Hervormde Kerk. In dit boek kom je een aantal keer het refrein tegen van One Of Us Must Know (Sooner Or Later) uit 1966:
But, sooner or later, one of us must know
You just did what you’re supposed to do
Sooner or later, one of us must know
That I really did try to get close to you
Maar er bestaat nog een duidelijker relatie tussen Dylan en Wind. In 2004 verschenen de twee albums Dylan Yn It Frysk van Ernst Langhout en Johan Keus. Schrijver en dichter Wind tekende voor veel oersettingen, waarvan ook een aantal is meegenomen bij het muzikantencollectief Earder As Letter uit 2010.
Tom Willems mag dan covers verafschuwen (geheel ten onrechte, maar over smaak valt niet te twisten), zijn administratie heeft nog wel her en der een hiaat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten