vrijdag 3 januari 2025

Kronieken #122 | Recht

Afgelopen woensdag verliepen de auteursrechten van het boek A Farewell to Arms van Ernest Hemingway. In de Verenigde Staten is het blijkbaar zo geregeld met de auteursrechten, dat die 95 jaar na de eerste uitgave komen te vervallen. Naast dit boek van Hemingway zijn ook rechten rondom Popeye en Kuifje vervallen, waardoor deze eerste drukken nu publiek domein zijn geworden.
Wat zou je willen doen met het boek van Hemingway?

***

Ernest Hemingway verhuisde in 1928 naar Key West, waar hij werd geïnspireerd tot de de novelle De oude man en de zee. Daar kreeg hij in 1953 de Pulitzer Prize voor. Een jaar later ontving Hemingway de Nobelprijs voor de Literatuur, "voor zijn meesterschap in de kunst van het vertellen, meest recentelijk gedemonstreerd in The Old Man and the Sea en voor de invloed die hij heeft uitgeoefend op de contemporaine stijl".

***

Het zijn bekende onderwerpen voor Dylan-fans. Key West is the place to be / If you’re lookin’ for immortality, zingt Dylan. Beide schrijvers kregen een Pulitzer Prize. En beiden ontvingen de Nobelprijs voor de Literatuur.
Vallen de teksten van Dylan onder de auteursrechten? Of zijn ze onderdeel van de muziekrechten, die hij een tijd geleden van de hand heeft gedaan?

***

Neil Young treedt tóch op tijdens het Britse festival Glastonbury. De Canadese Amerikaan had zich teruggetrokken, omdat mede-organisator BBC toch wat merkwaardige eisen gesteld zou hebben. Maar bij nader inzien zijn die eisen geen probleem.
Misschien is het ook wel een grote publiciteitsstunt van Youg en/of Glastonbury. Je hebt het er toch maar even over.
Het is nog onbekend welke andere artiesten op dit festival verschijnen. Dylan niet, gok ik zomaar. Hij is eind vorig jaar al naar het Europese continent geweest. Het lijkt me sterk dat hij opnieuw de plas oversteekt, in zulke korte tijd.

woensdag 1 januari 2025

Een volledig onbekende

Een gelukkig en Dylanesque 2025 toegewenst!
Het nieuwe kalenderjaar is een halve dag oud. Natuurlijk weten we niet wat de komende dagen zullen brengen. Dit nieuwe jaar is een volledig onbekend jaar, a complete unknown.
We verheugen ons natuurlijk wel op een paar dingen. Volgende maand komt de film A Complete Unknown in de Nederlandse bioscopen. De film met Timothée Chalamet als Bob Dylan. De Amerikaanse pers is lovend over de film, zo begreep ik uit de tientallen reviews en besprekingen die via ExpectingRain zijn gedeeld.
In het najaar verschijnt mogelijk een nieuwe uitgave van de Bootleg Series. Het 18e deel, opvolger van Fragments, gaat over 'very early material'. Wat zou dat betekenen? Is het de periode van The Witmark Demos: 1962–1964, deel 9 uit de Bootleg-reeks? Is het de tijd dat Dylan in de rokerige koffieshops zijn liedjes vertolkte? Gaat het om opnames met Carolyn Hester?
Maar het mooist zijn misschien wel de dingen die we nu nog niet weten, maar waar we in de loop van het jaar mee worden zoetgehouden. We gaan het zien.
Nu weer aan de oliebollen, met een willekeurige plaat van de maestro op de achtergrond.