woensdag 17 april 2024

In The Garden

Met een groepje Dylan-fans komen we regelmatig bij elkaar om een tekst te bespreken. Een Dylan-tekst, uiteraard. Deze keer stond In The Garden op het menu.
Het nummer is afkomstig van de elpee Saved. Het is het tweede gospel-album, maar de eerste met een Bijbeltekst als motto: "'Behold, the days come, sayeth the Lord, that I will make a new covenant with the house of Israel, and with the house of Judah' (Jeremiah 31:31)".
De hoes is redelijk controversieel. Tony Wright tekende de hoes, een expliciete tekening. De platenmaatschappij CBS ging in eerste instantie akkoord met het ontwerp, maar besloot bij nader inzien om de hoes toch te vervangen.
In The Garden bestaat uit een aantal vragen. De boodschap is helder: hadden de generatiegenoten van Jezus wel echt door wie Hij was? Het nummer bouwt de spanning op, zowel in tekst als muziek. Aan het begin is enkel het orgeltje te horen, later komen daar piano, gitaar, bas en drums bij. Om te eindigen in een gospel-extase.
Dylan doet dat vaker, de spanning opbouwen. In Blind Willie McTell, bijvoorbeeld. En Red River Shore, om maar eens twee titels te noemen. Zo struin ik door het oeuvre van de zanger, van het ene lied naar het andere.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten