dinsdag 13 juni 2023

Kronieken #104 | Berlusconi

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is overleden. De man is 86 jaar geworden. Hij leidde vier kabinetten in drie perioden (april 1994 - januari 1995; juni 2001 - mei 2006 en mei 2008 - november 2011), en is daarmee de langstzittende regeringsleider van zijn land na de Tweede Wereldoorlog.
En hij is misschien de bekendse Italiaanse politicus sinds 1943, toen Il Duce ("de Leider") Benito Mussolini werd afgezet. Maar ja, hij was dan ook een fascist en werkte nauw samen met Adolf Hitler. Dat waren andere tijden.
Noem maar eens een andere politieke leider van Italië. Of je moet misschien Romano Prodi kunnen noemen. Prodi was van 1999 tot 2004 voorzitter van de Europese Commissie. Je bent dan wel wat politieker betrokken als je zo'n naam en functie kunt opdreunen.

***

Silvio Berlusconi. Bob Dylan schreef met Robert Hunter een lied met als titel Silvio. Silvio / Silver and gold / Won't buy back the beat of a heart grown cold. Ik moest hier toch aan denken, bij het verscheiden van Berlusconi.
Het nummer Silvio is terug te vinden op de elpee Down in the Groove uit 1988. Het waren de donkere jaren 80, toen Dylan in de tweede helft van dat decennium last had van een writer's block. Of nou ja, voor de Traveling Wilburys schreef hij uit de losse pols de beste nummers. Maar ja, teksten schrijven is geen wiskunde.

***

Tom is niet zo enthousiast over deze plaat. Hij is wel positief, alleen dat ene nummer. Death Is Not The End vindt hij maar niets. Het pas niet op dit album. Nu is Down in the Groove sowieso een allegaartje, met onder meer restanten uit de film Hearts Of Fire. Maar ik vind Death Is Not The End niet het nummer dat gemist had kunnen worden. Sterker nog, ik draai 'Groove' vanwege 'Death'.

***

Freek de Jonge behaalde een nummer 1-hit met Leven Na De Dood. Wat kon Seedorf nou gebeuren, toen hij van elf meter schoot? Ik vraag me af of de fans van Freek weten dat hij een carnavalsnummer heeft gemaakt van een serieuze song van Dylan.

***

Silvio is overleden. Hij was 86 jaar oud. Niet eens heel veel ouder dan Dylan zelf. De dood is niet het einde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten