vrijdag 18 april 2014

Aantekeningen #4: Pasen

Het is vandaag Goede Vrijdag. Vanavond treedt Bob Dylan op in Nagoya, Japan. Morgenavond in Fukuoka, Tweede Paasdag is Osaka de plaats van handeling. Ik ben benieuwd of Dylan zijn setlist aanpast aan de omstandigheden. De huidige en voorlaatste tour laten zien dat de meester een redelijk vastgestelde speellijst heeft voor elke avond.
Redelijk, want gegoten in beton is het ook niet. Herinner je je “Rome” nog van afgelopen najaar? En de uitvoeringen van Huck's Tune en Workingman's Blues #2? Bij Dylan is altijd ruimte voor creativiteit. Gelukkig maar.
Dylan heeft vaker opgetreden tijdens het Paasweekend. Onder meer tijdens Eerste en Tweede Paasdag 2007 in Nederland, de Heineken Music Hall. Ik was er Tweede Paasdag bij. Die avond speelde Dylan Ain't Talkin', van het album Modern Times uit 2006. Een schitterend lied, waarin beide Paas-tradities samenkomen (de Joodse uittocht en de christelijke bevrijding; zijn die ook niet beiden in Dylan aanwezig?).
Een avond eerder speelde Dylan Just Like Tom Thumb's Blues – When you're lost in the rain in Juarez and it's Eastertime too.
Pasen 2009 was Dylan ook in Nederland, zelfde locatie. Toen was het Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Eerste Paasdag dat de man optrad in Amsterdam. Ik was er de eerste avond bij. Toen geen echte verwijzing naar het sterven van Christus. Twee avonden later wel, tijdens het zondagse optreden. De opener was Gotta Serve Somebody. Even later volgden Sugar Baby (Look up, look up, seek your Maker, 'fore Gabriël blows his horn) en Ain't Talkin'.
Een lied dat goed bij vandaag past, is In The Garden. Hierin ook specifieke verwijzingen naar Goede Vrijdag, het lijden van Jezus, de bespotting, maar ook de opstanding. De fysieke opstanding. Want wat heb je immers aan een sprookjes-versie dat Jezus in je hart voortleeft?
'Het mag wel wat rauwer in de lijdenstijd', schreef ND-redacteur Gerard ter Horst vorige week in de krant. Welnu, met Dylan heb je een goede invulling van de rauwere lijdenstijd.
De Dylan Passie.
Mel Gibson vroeg indertijd aan Dylan of hij de filmmuziek wilde maken voor The Passion Of The Christ. Dylan weigerde, vanwege het gebrek aan tijd. Ik kan het niet hard maken, maar ik vermoed dat de vraag van de katholieke filmregisseur en -acteur Dylan heeft geïnspireerd tot het schrijven van Ain't Talkin'.
Vermoedens, vraagtekens, interpretaties.
Gelukkig dat sommige verhalen wel letterlijk gebeurd zijn.
Goed Paasweekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten